Яглиця — корисні властивості і протипоказання

Яглиця трава — входить в сімейство Зонтичних і є багаторічні рослиною. Багато дачники добре знайомі з нею як з бур’яном. Яглиця вкрай невибаглива, добре розмножується і нерідко спонтанно з’являється на овочевих грядках. Можливо, знання про корисні властивості цієї зовсім не бур’янистої по своїй натурі трави дозволить ставитися до неї більш лояльно і викорчовувати її не тільки для збереження чистоти городу, але й для застосування в лікувальних цілях.

Яглиця швидко розростеться до великих розмірів, рослина може досягати у висоту одного метра. Кореневище у нього повзе, видовжене, від якого відходять вертикальні пагони, листя яскраво-зелені, гострі, зубчасті, зверху вони гладкі, а знизу небагато пухнасті. Цвіте яглиця в кінці весни — на початку літа, дрібними білосніжними квітками, що зібрані в зонтичні суцвіття. Як правило, яглиця зростає заростями, які дуже гарні в період активного цвітіння. Російський художник В. Шишкін був вражений цим явищем і зобразив квітучу яглиця на одному зі своїх геніальних полотен.

Плоди яглиці дозрівають в липні-серпні, за своїм виглядом вони схожі на насіння кмину. Розмножується яглиця дуже легко і швидко, впали в землю насіння проростає на наступний рік. Рослина поширена по всій території Середньої Азії, його можна зустріти і в Сибіру, і в теплому кліматі Причорномор’я. Зростає яглиця в лісах, на вирубках, садах, городах — це абсолютно не примхлива і живуча трава. До речі, термін життя однієї рослини може досягати 50 років! Селекціонери звернули свою увагу на це невибаглива рослина і на світ з’явилися декоративні сорти яглиці, які сьогодні використовують для прикраси клумб, галявин, квітників. Перша згадка яглиці відноситься до 17 століття, є відомості, що нею харчувався православний святий Серафим Саровський. Вважається, що раніше трава-яглиця називалася їжею, тобто їжею, і була популярна в якості корисного й живильного страви.

Склад яглиці

Для нас яглиця-трава представляє велику цінність, її корисні властивості дуже великі і допомогою цієї рослини можна побороти багато недуг. За своїм хімічним складом яглиця вкрай багата, що дивно для «бур’яну».

У складі трави яглиці присутні:
— флавоноїди — антиоксиданти;
— апегенин — природне антивірусне і протиракову речовина;
— фалькарінол і фалькариндиол — природні антибіотичні, протипухлинні, протизапальні, протигрибкові речовини;
— моносахариди і дисахариди, необхідні для загального здоров’я організму;
— солі таких макро-і мікроелементів як калій, магній, залізо, марганець, мідь і бор;
— вітамін с у великій кількості;
— жирні кислоти;
— кумарини;
— азотисті сполуки.

Корисні властивості яглиці

З-за такого щедрого складу трава яглиця визнана дієвим природним засобом для профілактики онкологічних захворювань. Окрім протипухлинної дії, яглиця виявляється дуже ефективна при лікуванні вірусних і грибкових захворювань, також з її допомогою можна позбутися від алергії, кропив’янки, прищів, і підвищити еластичність великих і дрібних судин.

У народній медицині яглиця застосовують для:

— відновлення крихких посудин;
— лікування вірусних захворювань;
— зняття висипань та свербежу при алергії.
— знеболювання при артриті та подагрі;
— лікування грибкових захворювань;
— підняття імунітету;
— профілактики і лікування раку;
— поліпшення роботи ШЛУНКОВО-кишкового тракту;
— загоєння ран і порізів;
— зняття запалення;
— лікування і профілактики запорів;
— зняття набряклості;
— лікування захворювань шлунку і нирок;
— усунення запаморочення;

У лікарських цілях застосовують наземну частину яглиці, яку збирають в період цвітіння і висушують при температурі 35-40 градусів.

Рецепти

Універсальний настій

Настій з яглиці приймають при пієлонефриті, ревматизмі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, подагрі, грибку шкіри і слизових ділянок. Для приготування лікарського засобу беруть 3 ст. л. яглиці і заливають 300 мл окропу, ставлять на 15 хвилин на водяну баню, після охолоджують, відтискають і проціджують, доливають холодну питну воду, щоб кінцевий обсяг лікарського засобу був 300 мл Приймають настій 3 рази на день до їди по 100 мл

Загальнозміцнюючий

Для підняття імунітету, профілактики вірусних, ракових захворювань використовують вітамінний відвар з яглиці. 4 ложки сухої яглиці заливають в термосі на ніч 400 мл окропу, вранці проціджують і п’ють до їжі по 100 мл Курс — один місяць.

Від болю і кропив’янки

Для вирішення проблем шкіри, зняття больових відчуттів беруть теплу ванну з додаванням крутого відвару яглиці.

Для загоєння ран

Для загоєння ран, порізів, позбавлення від прищів, фурункулів до пошкоджених ділянок прикладають подрібнені в кашку зелене листя яглиці. Також для цих цілей можна використовувати віджим, який залишився від приготування відвару або настою з сушеної яглиці. Віджим можна прикладати під пов’язку, як компрес на ніч.

Протипоказання яглиця

На даний момент яглиця вважається безпечним рослиною, протипоказань до застосування яглиці не виявлено.


Додати коментар