Які продукти корисні для нирок, наднирників, сечового міхура


Нирки – це дарований людині природний фільтр крові з безліччю складно влаштованих мембран, необхідний для підтримки здорового способу життя. Головна ниркова функція – підтримання водного балансу організму і певного мінерального складу крові. Нирки є серйозним ендокринним органом, який «за сумісництвом» виводить з організму отруйні продукти його обміну.

Ниркова недостатність будь-якого ступеня вираженості представляє пряму загрозу життю, особливо якщо уражені обидві нирки – людина з таким діагнозом змушена залишок життя проводити під пильним наглядом фахівців.

Особливості функції нирок

Для нирок згубний як дефіцит, так і надлишок ряду мікроелементів, які надходять з їжею. Тому при захворюваннях нирок дієта повинна бути вибудувана з філігранною точністю.

Наприклад, зниження споживання солі – невід’ємна частина здорового способу життя, хоча власне кухонна сіль практично не пов’язана з каменеутворенням у ниркових лоханках і відкладеннями нерозчинних органічних осадів в області суглобів. Ці осади – наслідок порушення обмінних процесів. Але саме натрій утримує в організмі воду і тим самим створює додаткове навантаження на сечовидільну систему. Подібною дією і хімічними властивостями володіє і калій, який «змагається» з натрієм за першість в обмінних процесах. У раціон слід включати продукти з оптимальним вмістом натрію і калію.

Корисними для нирок продуктами і стравами у підсумку виявляються ті, що сприяють їх безперебійній роботі і нормальному кровопостачанню. Це малокалорійні натуральні продукти без консервантів і підсилювачів смаку, страви власного приготування, свіжі овочі і фрукти, вирощені без застосування пестицидів і азотних добрив у регіоні проживання людини.

Правильне харчування може і повинно стати складовою частиною терапії і важливим фактором профілактики ниркових захворювань.

Легкозасвоювана білкова їжа

Самі по собі білки не представляють для нирок ніякої загрози. Але нирки головним чином відповідають за виведення продуктів розщеплення білка — азотистих сполук різних типів. Коли функція нирок знижена, слід обмежити саме кількість споживаного білка або, як мінімум, переглянути його якість. Джерелом корисного тваринного білка є нежирне відварне або рубане м’ясо (риба), приготоване на пару:

  • куряча грудка, більш корисна, ніж інші частини тушки;
  • рибні биточки;
  • парові котлети, зрази, м’ясні суфле і тефтелі;
  • білкові омлети.

Корисне для нирок харчування будується таким чином, щоб максимально знизити енергетичні витрати організму на переробку білків і ймовірність утворення токсичних продуктів обміну.

Вода

Сечоутворювальна функція нирок ґрунтується на їх здатності виділяти воду (так звана здатність до розведення концентрованих розчинів солей та інших речовин, які підлягають виведенню з організму). Робота нирок також обумовлена можливістю потужного прокачування крові через них.

Пронизані найдрібнішою мережею капілярів ниркові тканини вкрай чутливі до об’єму і складу циркулюючої крові, в’язкість і кислотно-лужний баланс якої не в останню чергу залежать від об’ємів споживаної води. Потреба в ній дуже індивідуальна, вона залежить від особливостей метаболізму, способу життя і віку людини, типу і фази ниркових захворювань, якщо такі є. Рясне питво не завжди вітається, так як може створити надлишкове навантаження на нирки. Але якщо немає тенденції до утворення набряків, універсальним можна вважати пораду приймати воду по склянці на годину (до 2 л на добу).

Продукти з великим вмістом води

Такі продукти — так звані діуретики – полегшують функцію нирок, дозволяють швидко компенсувати втрати рідини і полегшують виведення надлишку натрієвих солей. Прикладами таких продуктів є:

  • кавун;
  • огірки;
  • диня;
  • кабачки;
  • болгарський перець;
  • гарбуз;
  • буряк;
  • цвітна капуста.

Слід пам’ятати, що ароматна, соковита диня важка для травлення і не годиться в якості десерту – її вживають окремо від будь-яких інших продуктів (окремий прийом).

Корисні напої

Якщо говорити про інші напої, цінними джерелами мікроелементів, що живлять нирку, стають:

  • свіжовіджаті фруктові і овочеві соки;
  • компоти з сухофруктів;
  • неміцний зелений чай;
  • киселі;
  • мінеральна вода за показаннями.

Вибір мінеральної води слід обов’язково погоджувати з лікарем: важлива концентрація в ній натрію – висока концентрація у крові та міжтканинної рідини цього мікроелемента уповільнює виведення води.

Журавлинний сік

Яскрава болотна ягода журавлина є біологічно активним продуктом, так як трансформовані печінкою сполуки натрію, які містяться в її соку, мають антимікробну дію і перешкоджають утворенню ниркових каменів (формування деяких видів каменів обумовлено діяльністю бактерій).

Крім того, журавлина містить цілий набір вітамінів і мікроелементів, володіє слабким сечогінним ефектом. Споживану воду можна повністю замінити журавлинним соком.

Морська риба

Вона відноситься до категорії продуктів, багатих поліненасиченими кислотами, здатними замістити в крові людини тугоплавкі тваринні жири. Саме такі жири сприяють засміченню судин, створюючи ризики підвищення артеріального тиску, інсульту та інфаркту. Корисна для нирок риба:

  • оселедець;
  • тріска;
  • минтай;
  • тунець;
  • лосось.

До того ж ці сорти риби містять йод в біологічно доступній формі. Сказане не відноситься до консервованої та в’яленої риби.

Овочева тарілка

Особливо корисні для нирок листові овочі зеленого кольору, що містять фолієву кислоту, потужний антиоксидант — вона сприяє уповільненню дегенеративних процесів (нефрозів), вражаючих ниркові тканини. Серед таких овочів:

  • спаржа;
  • селера;
  • стручкова квасоля;
  • брокколі;
  • листова капуста (нормалізує рівень глюкози в крові);
  • рукола.

Окремо варто сказати про бобові – вони сприяють виведенню рідини, але при сечокам’яній хворобі їх вживання не рекомендується. Часник, регулюючи жировий обмін, знижує рівень холестерину і сприяє очищенню судин зсередини. За рахунок вмісту вітамінів групи B, він має протизапальну дію і зміцнює загальний імунітет. Але в гострій фазі ниркових захворювань часник протипоказаний, так як містить ефірні олії.

Молочні продукти

Споживання продуктів, що містять кальцій, дозволяє знизити ризик утворення каменів певної категорії – оксалатів. Їх виникнення лікарі пов’язують з дефіцитом саме цього мікроелемента: формуючи камені, наш організм запасає його таким небезпечним для здоров’я чином. Потрібно пам’ятати, що кальцій засвоюється в присутності вітаміну D.

Але універсальним корисним молочним продуктом можна вважати тільки нежирний кефір. В цілому ж споживання молока і сиру залежить від типу ниркового захворювання і може бути обмежене.

Продукти з високим вмістом клітковини

Продукти цієї категорії, зв’язуючи холестерин, що міститься в крові, сприяють очищенню просвіту судин. У списку таких продуктів:

  • каші з нешліфованих круп;
  • висівки;
  • цільнозерновий хліб;
  • морква;
  • білокачанна капуста;
  • насіння (гарбуза, соняшнику, льону), кунжут.

Рослинні волокна очищають кишкові стінки, полегшуючи засвоєння в кишечнику поживних речовин і синтез вітамінів.

Ягідне меню

Свіжі ягоди, крім вмісту рослинної клітковини і пектинів, які зв’язують «шкідливий» холестерин, є джерелами «довгограючих» вуглеводів. Такі вуглеводи, на відміну від простих цукрів, що містяться в кондитерських виробах, не викликають лавиноподібного наростання в крові рівня глюкози. Це є додатковим чинником, що забезпечує захист судин – загальновідомо, що у діабетиків насамперед страждають судини стоп і нирок.

Особливо корисними для нирок виявляються:

  • полуниця;
  • свіжа вишня (містить велику кількість цитратів, що полегшують розщеплення сечової кислоти і перешкоджають утворенню каменів);
  • чорниця (сприяє розчиненню оксалатів і зміцнює ниркові канальці);
  • виноград за рахунок вмісту ресвератролу сприяє підвищенню еластичності судинних стінок;
  • малина – потужний природний антиоксидант, що допомагає організму відновитися в процесі гемодіалізу.

Всі ягоди містять вітамін C, який зміцнює судинну стінку, але його надлишок (як і непомірне споживання щавлю, шпинату) може сприяти утворенню оксалатів.

Нирки є органом, особливо чутливим до холоду. Переохолодження часто стає поштовхом до розвитку запальних змін тканини самої нирки (нефриту) та інфекцій, до пори «дрімаючих» в сечовивідних шляхах. Слід пам’ятати, гарячі ванни (з метою самостійного виведення каменів або міфічних шлаків) не можна приймати, не порадившись з лікарем.

Здоров’я нирок кардинально залежить від нормального протікання обмінних процесів і є індикатором збалансованості дієти. Помірність у всьому – ключ до здоров’я нирок. Дрібність харчування, дотримання режиму праці і відпочинку, системне зниження маси тіла – запорука рівномірного навантаження на нирки і одночасно профілактика серйозних захворювань.

Написати коментар