Як зробити кукурудзяний крохмаль в домашніх умовах: 3 способи


Крохмаль має в господарстві широке застосування. З нього варять кисіль, його додають у соуси, джеми для надання їм більш густої консистенції, в тісто для приготування різної випічки, в деякі інші страви. Іноді господині крохмалять білизну і комірці, скатертини і серветки. Клейстер теж роблять на основі крохмалю. У дбайливої господині на кухні завжди стоїть баночка з цим продуктом. Найчастіше це порошок, приготований з картоплі як з найбільш доступного овоча.

Однак іноді рецепти вимагають використання кукурудзяного крохмалю. Він не зовсім ідентичний картопляному, хоч і дуже схожий на нього за своїми властивостями, тому не завжди вони є взаємозамінними. Але якщо продукт з картоплі можна придбати в будь-якому продуктовому магазині, то зроблений з кукурудзи продається не скрізь. Тому може виникнути питання, як зробити кукурудзяний крохмаль в домашніх умовах. Це можливо, але доведеться докласти певні зусилля і бути готовим до того, що готового продукту вийде мало, і за якістю він буде поступатися магазинному.

Особливості приготування

Процес приготування крохмалю з кукурудзи своїми руками тривалий і трудомісткий, але не вимагає великого кулінарного досвіду. Впоратися із завданням зможе навіть починаюча господиня, якщо набереться терпіння, буде дотримуватися рекомендацій в рецепті і враховувати ряд важливих моментів.

  • Для приготування крохмалю підходить тільки сира кукурудза, варена і консервована вже не придатна для цієї мети.
  • Краще всього використовувати стиглі кукурудзяні зерна, але в деяких регіонах нашої країни вони встигають досягти тільки стадії молочної стиглості і все ще залишаються твердими. У таких зернах не встигає накопичитися багато крохмалю, але все ж вони придатні для його отримання. Тверді зерна кукурудзи, як ті, що призначені для приготування попкорна, теж годяться для отримання з них крохмалю.
  • Для отримання із зерен кукурудзи крохмалю їх потрібно подрібнити. Стиглі м’які зерна можна відразу перекрутити через м’ясорубку або перебити блендером, якщо він досить потужний. Якщо зерна сухі, то їх потрібно попередньо розмочити. Для цього їх заливають холодною водою і залишають на добу в холодильнику. При кімнатній температурі залишати замочену кукурудзу не можна, щоб вона не забродила і не стала кислою. Після розмочування сухі зерна подрібнюють м’ясорубкою або блендером.
  • На наступному етапі подрібнену кукурудзу заливають чистою холодною водою, відстоюють, проціджують через сито, яке затримує крупинки кукурудзи, але пропускає крохмаль.
  • Після цього рідині дають відстоятися і крохмаль спускається на дно. Рідина зливається, крохмаль просушується.
  • Сушити кукурудзяний крохмаль потрібно в теплому, добре провітрюваному приміщенні або в духовці. Останній спосіб прийнятний, якщо в духовій шафі вашої плити може підтримуватися температура 30-40 градусів, так як при більшій температурі крохмаль може почати перетворюватися у клейстер.
  • Готовий крохмаль може виявитися досить зібганим, тому його після висушування перетирають між пальцями або прокочують по ньому качалку. Потім його пересипають в скляну банку або іншу підходящу для зберігання сипучих продуктів ємність, щільно закривають і зберігають при кімнатній температурі в захищеному від світла та сухому місці. Мінімальний термін придатності продукту – 1 рік.

При промисловому виробництві крохмалю роздроблені кукурудзяні зерна вимочують у розчині сірчистої кислоти, після чого багаторазово очищують від осаду, що дозволяє домогтися великого виходу продукту. В домашніх умовах цей метод не застосовують, тому крохмалю на виході виявляється зовсім мало. Займатися його приготуванням доцільно лише в разі крайньої необхідності.

Кукурудзяний крохмаль із стиглих зерен

Склад:

  • стиглі зерна кукурудзи – 0,5 кг;
  • вода – 0,5 л.

Спосіб приготування:

  • Очистіть качани від листя, зріжте з них кукурудзяні зерна, помийте їх і висипте на рушник, щоб вони швидше висохли за рахунок поглинання тканиною зайвої рідини.
  • Прокрутіть кукурудзяні зерна через м’ясорубку.
  • Залийте кукурудзяну крихту рівною кількістю чистої холодної води.
  • Ретельно перемішайте.
  • Процідіть рідину через дрібне сито.
  • Залиште рідину в прохолодному місці для відстоювання приблизно на годину.
  • Обережно злийте рідину з осаду.
  • Осад, що залишився, викладіть на деко, попередньо постеливши на нього пергамент.
  • Поставте деко в духовку, розігрійте її до 30-40 градусів. Увімкніть конвекцію, якщо така функція у вашої плити передбачена.
  • Залиште деко в духовці на кілька годин. Періодично виймайте деко, щоб перевірити, чи не підсох крохмаль.
  • Прокатіть по деку з підсохлим крохмалем качалкою, залиште в духовці ще на півгодини.
  • Пересипте крохмаль, при необхідності розминаючи його пальцями, в чисту суху банку. Щільно закрийте її і приберіть на зберігання в кухонну шафу.

Якщо ви не плануєте зберігати крохмаль довго, то можете використовувати його за призначенням відразу ж після злиття з нього води, не витрачаючи часу на підсушування.

Кукурудзяний крохмаль з твердих зерен

Склад:

  • кукурудза – 0,5 кг;
  • вода – скільки піде.

Спосіб приготування:

  • Кукурудзу переберіть, промийте в проточній воді, перекладіть в емальовану каструлю, залийте водою так, щоб рідина повністю покривала зерна.
  • Поставте на добу в прохолодне місце, бажано в холодильник.
  • Подрібніть кукурудзу з допомогою блендера або прокрутіть через м’ясорубку. При необхідності додайте трохи чистої води, перемішайте.
  • Процідіть масу, дайте рідині відстоятися, щоб крохмаль спустився на дно.
  • Злийте рідину, крохмаль викладіть на дерев’яну дошку або чисту фанеру, накрийте аркушем паперу і покладіть в тепле і добре провітрюване місце.
  • Коли крохмаль просохне, перетріть його між пальцями, щоб розбити грудки, і приберіть на зберігання в ємність для сипучих продуктів.

Крохмаль готовий до використання відразу після відстоювання і злиття рідини, але для тривалого зберігання його необхідно просушити.

Кукурудзяний крохмаль для білизни

Склад:

  • кукурудзяний крохмаль – 100 г;
  • вода – 0.5 л;
  • ефірні олії – 3-4 краплі.

Спосіб приготування:

  • Крохмаль розчиніть в половині склянки прохолодної води, щоб не залишилося грудок.
  • Решту води доведіть до кипіння, влийте в неї тонкою цівкою розведений у воді крохмаль, одночасно помішуючи вміст каструлі.
  • Зніміть ємність з крохмалем з вогню, капніть в неї ефірну олію, перемішайте. Остудіть.

Сумішшю можна збризкувати комірці та манжети при прасуванні, додавати у воду при полосканні білизни.

Кукурудзяний крохмаль відрізняється від картопляного за складом. Іноді для приготування страв потрібен саме він. Зробити його в домашніх умовах можливо, але на виході готового продукту виявиться дуже мало, і він буде низької якості, так як неможливо провести операції з виділення кукурудзяного зародка, сепарування кукурудзяного молока і ряд інших, які виконуються при промисловому виробництві крохмалю з кукурудзи.

Написати коментар