Вино з лохини в домашніх умовах: рецепти простий, класичний, з медом


Лохина володіє неповторним смаком і безліччю корисних властивостей. Вона смачна у свіжому вигляді, але якщо ягоди вдалося зібрати багато, є сенс використовувати її для домашніх заготовок або, якщо у вашому будинку не надто люблять солодке, перетворити її на унікальний алкогольний напій. Вино з лохини має червоний колір, тонкий букет і своєрідний післясмак, за що цей нектар цінують багато людей. Такий напій може стати прикрасою святкового столу і створити гарний настрій у будні дні.

Особливості приготування

Лохина вважається досить хорошою сировиною для виноробства. Найбільш повно вона розкривається, якщо для приготування напою використовувати родзинки і лимонну кислоту. Своєрідний смак додає вину з лохини мед. Навіть зроблене за простим рецептом, воно має чудові органолептичні якості. Однак недосвідчений винороб, який не знає кількох важливих моментів, може бути розчарований отриманим результатом. Для того щоб уникнути помилок і розчарувань, необхідно дотримуватися ряду правил.

  • Мити лохину перед використанням не можна. На поверхні ягід живуть дикі дріжджі, через які вона і виглядає, як ніби покрита легким нальотом. Ці дріжджі забезпечують бродіння. Якщо їх змити, бродіння стане неможливим. Для отримання вина з лохини доведеться використовувати спеціальні винні дріжджі, що продаються у виноробних магазинах. Інструкцію щодо їх використання ви знайдете на упаковці.
  • Для приготування напою використовують стиглу, але не перезрілу лохину. З переспілих ягід вино може вийти злегка мутнуватим.
  • Перед приготуванням вина лохину необхідно ретельно перебрати, викинувши все дрібне сміття, листочки і хоч трохи зіпсовані ягоди.
  • Ємності, використовувані для приготування вина, необхідно не тільки добре вимити, але і обдати окропом. Робиться це для того, щоб запобігти зараженню напою мікроорганізмами, які можуть викликати запліснявіння сусла, зіпсувати органолептичні якості готового вина. З цієї ж причини досвідчені винороби радять відмовитися при приготуванні вина від використання ємностей, в яких раніше перебували молочні продукти.
  • Подрібнювати лохину слід руками або дерев’яною товкачкою. Використання техніки не рекомендовано, так як через контакт з металевими деталями вино може придбати злегка гіркуватий присмак. Через це побоювання для приготування вина не використовують ємності з металу, краще всього придбати для цієї мети скляний бутель або робити вино в банках.
  • До відправлення в бродильну ємність сусло потрібно по кілька разів на день перемішувати, щоб не допустити закисання.
  • Заповнювати суслом бутлі потрібно не більше ніж на 75 %, щоб залишилося місце для вуглекислого газу і піни, які утворюються при бродінні.
  • Бродити сусло повинно під гідрозатвором, щоб була можливість виходу газу, але був виключений контакт з киснем. Замість спеціального пристосування можна використовувати гумову рукавичку з проколотими пальцями.
  • Оптимальною для бродіння є температура від 20 до 26 градусів. Під дією високих температур дріжджі гинуть, в холоді ведуть себе не активно.
  • Після закінчення бродіння вино зливають з осаду через спеціальний шланг, фільтрують, розливають по пляшках і чекають його дозрівання 2-3 місяці.
  • Зберігати вино з лохини потрібно у прохолодному місці, при температурі від 6 до 16 градусів, в горизонтальному положенні, щоб воно омивало пробку і не давало їй зсохнутися. Потрапляння всередину кисню призведе до перетворення вина в оцет.

При дотриманні умов зберігання домашній алкогольний напій з лохини не зіпсується як мінімум протягом 3 років.

Простий рецепт вина з лохини

Склад:

  • лохина – 4 кг;
  • вода – 6 л;
  • цукор – 2 кг

Спосіб приготування:

  • Лохину переберіть, позбавивши від лісового сміття і зіпсованих ягід.
  • Розімніть ягоди руками або картоплем’ялкою. Через складену в кілька шарів марлю вичавіть з ягідної маси сік, приберіть його тимчасово в холодильник.
  • Макуху залийте очищеною або кип’яченою водою, попередньо її остудивши. Накрийте чистою марлею, залиште на добу. Відіжміть масу ще раз і отриману рідину змішайте з соком. Макуху можна викинути, вона вам більше не знадобиться.
  • Рідину залиште на 2 дні в кімнаті, поки не почнеться активне бродіння. По 3 рази на день перемішуйте сік з лохини, втоплюючи мезгу, щоб запобігти запліснявінню.
  • Перелийте сусло, що заграло, в бутель або розлийте по банках, заповнюючи ємності всього на три чверті. Встановіть гідрозатвор (або надягніть на банки гумові рукавички з проколотими пальцями).
  • Поставте ємності з суслом в тепле, але захищене від прямих сонячних променів місце. Дочекайтеся завершення бродіння. Коли це станеться, гідрозатвор замовкне, рукавичка здується.
  • З допомогою спеціального шланга злийте молоде вино з осаду. Додатково профільтруйте його, пропустивши через кавовий фільтр.
  • Розлийте вино по чистих пляшках, щільно закупорьте їх і приберіть на зберігання.

Вино за цим рецептом виходить легким, близько 9-11 градусів. Пити його можна буде через 2-3 місяці після розливання по пляшках, так як потрібен час на його дозрівання.

Класичний рецепт вина з лохини з додаванням родзинок

Склад:

  • лохина – 4 кг;
  • немиті родзинки – 100 г;
  • лимонна кислота – 20 г;
  • вода – 5 л;
  • цукор – 2 кг.

Спосіб приготування:

  • Лохину, перебравши, розімніть руками або товкачиком. У воді розчиніть 0,5 кг цукру, залийте ягідну масу. Додайте лимонну кислоту і немиті родзинки. Перемішайте.
  • Помістіть отриману масу в ємність з широким горлечком, наприклад, в каструлю. Накрийте марлею для захисту від комах. Поставте в тепле місце на 4-5 днів, поки бродіння не стане активним. Щоб сусло не закисло і не зацвіло, хоча б 2 рази на день перемішуйте його, втоплюючи мезгу.
  • Через зазначений час відіжміть ягідну масу. Отриману рідину змішайте з цукром в кількості 0,5 кг, перелийте в бродильну ємність, встановивши на неї гідрозатвор або надівши гумову рукавичку з проколотими пальцями.
  • Тримайте бродильну ємність в теплі, але захищайте від прямих сонячних променів.
  • Через 5 днів відлийте через трубочку 0,5 л сусла, змішайте його з 0,5 кг цукру, влийте назад в бродильну ємність і знову встановіть гідрозатвор.
  • Ще через 5 днів повторіть маніпуляцію, ввівши цукор, що залишився, і залиште сусло під гідрозатвором в теплому приміщенні до закінчення бродіння. Якщо процес затягнеться більш ніж на 50 днів, сусло потрібно злити з осаду і залишити доброджувати під гідрозатвором в чистому бутлі, інакше вино може придбати гіркуватий присмак.
  • Після завершення бродіння злийте вино з осаду, перелийте в чистий бутель, заповнивши його до горлечка. Щільно закрийте ємність і перенесіть у прохолодне місце. Залиште вино в прохолодному місці на 2 місяці, кожні 2 тижні зливаючи його з осаду.
  • Знявши вино з осаду в останній раз, профільтруйте і розлийте по пляшках. Закупорьте і приберіть на зберігання в приміщення, де температура не піднімається вище 16 градусів.

Приготоване за цим рецептом вино виходить чистим, прозорим, володіє чудовим букетом і міцністю близько 10-12%.

Вино з медом

Склад:

  • лохина – 4 кг;
  • вода – 3,5 л;
  • липовий мед – 300 г;
  • цукор – 1,5 кг.

Спосіб приготування:

  • Розім’яту лохину змішайте з 2 л води, додати 0,5 кг цукру. Накрийте тонкою тканиною і залиште на 5 днів, час від часу перемішуючи.
  • Злийте рідину в бродильну ємність. Відіжміть мезгу і отриманий сік додайте до першої порції.
  • З решти води і цукру зваріть сироп, змішайте з медом.
  • Коли сироп охолоне до 25-30 градусів, перелийте його до ягідного соку.
  • Встановіть на ємність гідрозатвор, залиште її в теплі приблизно на 1,5-2 місяці, поки бродіння не припиниться.
  • Зливши вино з осаду, перенесіть бутель з ним в прохолодне приміщення. Встановіть гідрозатвор, через тиждень його зніміть і щільно закрийте бутель. Тримайте його в прохолодному приміщенні 1,5-2 місяці.
  • Злийте молоде вино з осаду, профільтруйте, розлийте по пляшках.

Залишається запечатати пляшки і прибрати на зберігання в льох або інше прохолодне приміщення.

Написати коментар