Вино з глоду в домашніх умовах: класичний рецепт без дріжджів


Глід – далеко не сама соковита ягода, тому вино з нього роблять набагато рідше, ніж наливки або настоянки. Однак його плоди цілком придатні для виноробства. Вино з глоду має унікальний смак, що володіє приємним рожевим відтінком і здатен зацікавити багатьох шанувальників домашніх алкогольних напоїв.

Особливості приготування

Приготувати вино з глоду зможе навіть початківець винороб, але йому необхідно добре знати специфіку цього процесу, ознайомитися з рекомендаціями більш досвідчених товаришів і запастися необхідними компонентами.

  • Для того щоб глід краще віддавав сік і накопичив більше цукрів, його обов’язково заморожують. В морозильнику ягоди повинні будуть провести не менше 2 днів. На стані живих дріжджів, що викликають бродіння, це позначається негативно, тому доводиться підсилювати їх винною закваскою чи дріжджами, придбаними у виноробному магазині. Якщо ви зібрали плоди вже після заморозків, додатково заморожувати їх у холодильнику немає необхідності.
  • Зазвичай ягоди перед використанням для приготування вина не миють, щоб зберегти на їх поверхні дикі дріжджі, які відповідають за бродіння. Однак глодове вино часто виробляють з допомогою культурних дріжджів, і питання про збереження диких вже не стоїть. Ягоди перед використанням доцільно вимити, щоб мінімізувати ризик потрапляння в сусло мікроорганізмів, здатних направити бродіння по неправильному шляху, викликати хвороби вина. Можна навіть обварювати ягоди окропом. Важливо лише, щоб рідина охолола хоча б до 30 градусів перш, ніж ви з’єднаєте її з винними дріжджами, інакше вони загинуть під впливом високих температур.
  • Ємності, в яких буде готуватися вино, миють з содою і стерилізують, обдавши окропом. Перевага віддається скляним, можна використовувати і зроблені з харчового пластику. Металеві ємності, а також тара, в якій раніше знаходилися молочні продукти, для виноробства не підходять.
  • На першому етапі сусло поміщають в ємність з широким горлечком, можна використовувати відро, таз, каструлю. В таких ємностях його буде легко перемішувати, втоплюючи мезгу на дно. Робити це необхідно як мінімум 2 рази на день, щоб не допустити закисання і плісняви сусла.
  • Після початку бродіння сік переливають в пляшку, в якій сусло буде бродити, заповнюючи її не більше ніж на 75 %. Для піни і вуглекислого газу, які утворюються в ході бродіння, потрібно чимало місця. Сам бутель закривають гідрозатвором. При відсутності спеціального пристосування використовують гумову рукавичку з проколотими пальцями.
  • Оптимальною для бродіння є температура 20-26 градусів. У приміщенні повинно бути тепло, але не ясно, для захисту від прямих сонячних променів бутель з суслом іноді доводиться накривати тканиною.
  • Про завершення бродіння свідчать здута рукавичка або замовкнувший гідрозатвор. Після цього вино зливають з осаду за допомогою спеціального шланга, фільтрують. Далі напій залишають для відстоювання і дозрівання в прохолодному місці, але іноді його відразу розливають по пляшках і прибирають на зберігання.

Зберігати вино потрібно при температурі від 6 до 16 градусів в горизонтальному положенні, щоб напій омивав пробку і не давав їй зсихатися. Це запобігатиме потраплянню всередину кисню, інакше вино може стати кислим.

При дотриманні умов зберігання приготоване з глоду домашнє вино зберігає свої органолептичні якості як мінімум протягом 2 років.

Класичний рецепт вина з глоду без дріжджів

Склад:

  • глід – 5 кг;
  • вода – 10 л;
  • цукор – 4 кг;
  • немиті родзинки – 0,2 кг.

Спосіб приготування:

  • Підготуйте закваску. За 3-4 дні до передбачуваної дати приготування вина всипте родзинки в літрову банку, додайте 100 г цукру і 0,4 л води. Обтягніть горло банки марлею і поставте в тепле місце. Через 3-4 дні з’явиться піна, що свідчить про початок бродіння. З цього часу винну закваску можна вважати готовою.
  • Ягоди глоду складіть у посуд з широким горлом. Попередньо плоди можна вимити.
  • Закип’ятіть 10 л води, залийте ягоди окропом, всипте кілограм цукру, перемішайте. Дочекайтеся, коли рідина охолоне до 30 градусів.
  • Додайте раніше приготовлену закваску, перемішайте. Накрийте ємність марлею і залиште в теплі. Через 3-4 дні почнеться бродіння. В цей час періодично перемішуйте сусло, щоб воно не цвіло.
  • Змішайте сусло, яке вже заграло, з 2 кг цукру, перелийте в бутель і встановіть гідрозатвор.
  • Через 7 днів процідіть сусло, відіжміть ягоди.
  • Змішайте сусло з цукром, перелийте в бродильну ємність. Залиште в теплому приміщенні під гідрозатвором на 1-1,5 місяця. За цей час бродіння має завершитися.
  • Через спеціальне пристосування злийте вино з осаду. При бажанні можете закріпити його, додавши 2-4 % спирту, і підсолодити.
  • Налийте вино в чистий бутель, наповнивши його до горлечка. Щільно закрийте ємність і перенесіть в прохолодне приміщення. Якщо додавали цукор, перший тиждень тримайте вино під гідрозатвором, а потім вже поміняйте його на щільно прилягаючу кришку або пробку.
  • Залиште напій на строк від 3 до 6 місяців у прохолодному приміщенні. Щомісяця знімайте вино з осаду, поки він не перестане утворюватися.
  • Процідіть вино, розлийте по пляшках. Закрийте їх і приберіть на зберігання в льох або інше холодне місце.

Якщо ви не закріплювали вино, то його мыцнысть складе 10-12 градусів. Зберігати його можна буде 2 роки. Закріплене вино зберігається довше, але має різкуватий смак.

Простий рецепт вина з глоду з дріжджами

Склад:

  • глід – 0,5 кг;
  • цукор – 3,5 кг;
  • лимонна кислота – 15 г (можна замінити винними кислотами);
  • вода – 10 л;
  • винні дріжджі – по інструкції на упаковці;
  • підгодівля для дріжджів (не обов’язково) – по інструкції на упаковці.

Спосіб приготування:

  • Глід, перебравши і промивши, помістіть на 2-3 дні в морозильну камеру.
  • Вийміть ягоди з морозильника, дайте їм відтанути.
  • Закип’ятіть 6 л води, всипте в неї 2,5 кг цукру. Поваріть 5 хвилин, знімаючи піну.
  • Розморожені плоди пересипте в бродильний бутель, влийте в нього гарячий сироп, дайте йому охолонути приблизно до 30 градусів.
  • Підготуйте дріжджі (іноді їх потрібно розводити в невеликій кількості теплої води).
  • Додайте дріжджі, підгодівлю для них і лимонну кислоту. Перемішайте, похитуючи бутель. Обтягніть його шийку марлею, поставте в тепло.
  • Після початку бродіння встановіть гідрозатвор і дочекайтеся, коли бродіння закінчиться.
  • Процідіть напій, відіжміть ягоди. Змішайте з цукром. Перелийте в чистий бутель, заповнивши його на 90 відсотків.
  • Поставте гідрозатвор, перенесіть бродильну ємність в прохолодне приміщення і залиште в ньому на 1,5-2 місяці. У цей час буде відбуватися мляве бродіння.
  • Коли бродіння остаточно припиниться, злийте вино з осаду, профільтруйте, розлийте по пляшках і щільно закупорьте їх.

Дегустувати приготований за цим рецептом напій можна буде через півроку після розливу в пляшки, за менший час він не дозріє.

Американське глодове вино з лимонами і апельсинами

Склад:

  • глід – 5 кг;
  • вода – 15 л;
  • цукор – 5 кг;
  • лимони – 4 шт.;
  • апельсини – 2 кг;
  • винні дріжджі, підгодівля для них – по інструкції на упаковці.

Спосіб приготування:

  • Ягоди глоду, вимивши і обсушивши, розімніть товкачиком.
  • Закип’ятіть воду, покладіть в неї глід і цукор, поваріть 5-10 хвилин після закипання.
  • Прикрийте каструлю, залиште ягідну масу настоюватися протягом доби, потім злийте рідину в бродильну ємність. Ягоди відіжміть сік теж відправте в ємність, призначену для бродіння.
  • Додайте вичавлений з лимонів і апельсинів сік, дріжджі, підгодівлю. Важливо залишити хоча б чверть вільного місця для бродіння.
  • Закрийте пляшку (або бутель, якщо ємності потрібного розміру не знайшлося) гідрозатвором. Поставте в тепле, але захищене від сонячного світла місце. Дочекайтеся закінчення інтенсивного бродіння. Станеться це приблизно через 10 днів.
  • Злийте вино з осаду, переливши в чисту бродильну ємність, але вже заповнивши її на 90 відсотків.
  • Поставте гідрозатвор і перенесіть ємність в прохолодне місце (до 16 градусів).
  • Залиште вино доброджувати протягом 2-3 місяців, кожні 2-3 тижні зливаючи його з осаду.
  • Профільтрувавши молоде вино, розлийте його по пляшках і закупорьте. Приберіть в прохолодне місце.

На дозрівання глодового вина, зробленого за американським рецептом, потрібно від 6 до 12 місяців, після чого можна буде зняти пробу.

Глід, незважаючи на те, що погано віддає сік, цілком придатний для виробництва домашніх вин. Для отримання максимально передбачуваного результату досвідчені винороби використовують компоненти зі спеціалізованого магазину: винні дріжджі, підгодівлю для них, винні кислоти. Однак існують рецепти вина з глоду, які дозволяють обійтися без відвідування виноробної лавки.

Написати коментар