Тушкована кольорова капуста — універсальна страва: рецепти

Всі види капусти корисні. Цвітна капуста володіє унікальними органолептичними якостями, за що її люблять не тільки прихильники здорового харчування. Вона смачна навіть відвареною на пару. Якщо ж її посмажити, запекти або потушкувати, від неї неможливо відмовитися.

Тушкована кольорова капуста найчастіше виходить дієтичною, але ситна і смачна. Це універсальна страва, яку можна подавати як основний закуски або на гарнір. Вона поєднується з м’ясом, куркою, грибами, майже всіма іншими овочами.

Особливості приготування

Приготувати тушковану цвітну капусту зможе кухар, який не має великого досвіду. Отримати найкращий результат йому допоможе знання кількох тонкощів.

  • Вибираючи капусту, уважно огляньте її: овоч часто атакують шкідники, і він може виявитися зіпсованим.
  • Промиваючи капусту розберіть на суцвіття, зріжте потемнілі ділянки. Обсушіть овоч, щоб страва з нього не було водянистим. Великі суцвіття розріжте на кілька частин.
  • Перед гасінням цвітну капусту можна обсмажити або відварити до напівготовності, тоді рагу з неї вийде більш смачним.
  • Цвітна капуста виявиться більш ніжною на смак, якщо її загасити в соусі з додаванням молока, вершків, сметани. Томатна паста часник, навпаки, додадуть страві пікантні нотки.
  • Не варто гасити цвітну капусту занадто довго. Чим довше вона піддається термічній обробці, тим менше в ній залишається вітамінів. При надмірно тривалому гасінні суцвіття можуть втратити акуратну форму, що позначиться на смаку й зовнішньому вигляді готового страви.
  • Кольорова капуста не любить приправ з різкою і яскраво вираженим ароматом. Додаючи до страви спеції та зелень, пам’ятайте про почуття міри.

Цвітну капусту можна зтушкувати в різних соусах, з додаванням грибів, овочів, м’ясних продуктів. Технології приготування цих страв можуть бути різними. Щоб не допустити помилок, керуйтеся рекомендаціями, супроводжуючими вибраний рецепт.

Простий рецепт цвітної капусти тушкованої

Склад:

  • цвітна капуста – 0,5 кг;
  • вода або молоко – 100-150 мл;
  • рослинна олія – 40 мл;
  • сіль – 5 г;
  • свіжа зелень, спеції – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Капусту помийте, почистіть, розберіть на суцвіття. Великі розрізати навпіл. Дайте овочу обсохнути.
  • На дно сотейника влийте олію, підігрійте його на середньому вогні.
  • Покладіть в сотейник цвітну капусту, підрум’яньте суцвіття протягом 5-10 хвилин.
  • Зменшіть інтенсивність полум’я, влийте воду або молоко. Тушкуйте 15-20 хвилин, стежачи, щоб капуста не подгорала.
  • За 5 хвилин до готовності підсолити страву, додайте спеції і дрібно порізану зелень кропу, петрушки.

Тушкована кольорова капуста смачна без будь-яких доповнень, але часто її готують разом з іншими овочами, отримуючи більш багате на смак і апетитний на вигляд овочеве рагу.

Кольорова капуста, тушкована у томаті з зеленим горошком

Склад:

  • цвітна капуста – 0,5 кг;
  • ріпчаста цибуля – 100 г;
  • морква – 100 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • томати – 0,5 кг;
  • рослинна олія – 40 мл;
  • мелена паприка, сіль – за смаком;
  • зелений горошок (консервований) – 100 р.

Спосіб приготування:

  • Цвітну капусту розберіть на суцвіття, помийте, обсушіть.
  • Цибуля звільніть від лушпиння, наріжте невеликими кубиками.
  • Дрібно порубаєте часник.
  • Морква наскрібши, помийте, промокніть серветкою. Подрібніть на тертці з малими отворами.
  • Помідори надріжте хрест-навхрест.
  • Закип’ятіть в каструлі воду, опустіть в неї помідори. Через 2 хвилини перекладіть плоди в ємність з холодною водою. Остиглі помідори очистіть. З допомогою блендера перетворити на пюре.
  • На великій сковороді або в казані розігрійте масло, покладіть в нього цибулю і часник, злегка підрум’яньте.
  • Додайте моркву, обсмажуйте 5-7 хвилин.
  • Покладіть капусту. Продовжуйте обсмажувати овочі 3-5 хвилин.
  • Томатне пюре змішайте з сіллю і паприкою, залийте їм капусту.
  • Тушкуйте 10 хвилин, потім додайте зелений горошок і продовжуйте тушкувати до готовності капусти.

Консервований горошок можна замінити свіжим, але тоді його слід додати на 5-10 хвилин раніше або попередньо відварити до напівготовності.

Цвітна капуста, тушкована з кабачками

Склад:

  • цвітна капуста – 0,5 кг;
  • кабачки – 0,5 кг;
  • ріпчаста цибуля – 100 г;
  • морква – 150 г;
  • помідори – 0,5 кг;
  • прованські трави, сіль – за смаком;
  • рослинне масло – скільки буде потрібно.

Спосіб приготування:

  • Підготуйте цвітну капусту, вимивши, розібравши на суцвіття і обсушивши.
  • Вимийте кабачки. Овочечисткою зніміть шкірку. Розріжте овочі навпіл, ложкою видалити м’якоть з насінням. Молоді плоди можна не очищати.
  • Наріжте кубиками кабачки або півколами.
  • Помідори обдайте окропом, очистіть, наріжте кубиками.
  • Почистіть моркву, наріжте кружечками. Якщо овоч великий, можна нарізати половинками або навіть четвертинками гуртків.
  • З цибулі зніміть лушпиння, наріжте тонкими півкільцями.
  • На дні казана або толстодонной каструлі розігрійте масло, обсмажте в ньому цибулю.
  • Додайте моркву, капусту, кабачки і томати, поклавши їх шарами в зазначеній послідовності. Кожен шар посипте сіллю і пряними травами.
  • Тушкуйте овочі на повільному вогні під кришкою приблизно півгодини.

Смачне і ситне рагу з цвітної капусти і кабачків – універсальна страва, яка підходить навіть для тих, хто дотримується дієти. Приготувати її можна не тільки на плиті, але і в мультиварці. Для обсмажування цибулі використовуйте програму «Випічка» або «Смаження», далі готуйте 30-40 хвилин (залежно від потужності мультиварки) в режимі тушкування.

Цвітна капуста, тушкована з грибами

Склад:

  • цвітна капуста – 0,5 кг;
  • свіжі шампіньйони – 0,5 кг;
  • ріпчаста цибуля – 0,2 кг;
  • вершкове масло – 50 г;
  • сметана – 0,25 л;
  • суміш перців, сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Капусту добре промийте, розібравши на суцвіття. Крупно наріжте їх, обсушити.
  • Помийте гриби, промокніть рушником. Кожен гриб розрізати на 4-8 частин, в залежності від розміру печериць.
  • Очистіть цибулю, наріжте невеликими кубиками.
  • У глибокій сковороді розтопити масло, покладіть в нього лук.
  • Через 5 хвилин додайте печериці, обсмажуйте 5 хвилин разом з цибулею.
  • Додайте капусту. Продовжуйте обсмажувати продукти 5 хвилин.
  • Сметану змішайте з перцем і сіллю, залийте їй капусту і гриби.
  • Накрийте сковороду кришкою. Тушкуйте капусту з грибами 20-25 хвилин.

Страву за цим рецептом виходить настільки смачним і ароматним, що його можна подати до святкового столу.

Цвітна капуста, тушкована з фаршем і оливками

Склад:

  • заморожена кольорова капуста – 0,4 кг;
  • м’ясний фарш – 0,2 кг;
  • томатна паста – 40 мл;
  • часник – 2 зубчики;
  • ріпчаста цибуля – 100 г;
  • оливки без кісточок – 150 г;
  • сіль, перець – за смаком;
  • рослинна олія, вода – скільки знадобиться.

Спосіб приготування:

  • Очистіть, дрібно наріжте цибулю. Подрібніть ножем часник.
  • Розігрійте масло, протягом декількох хвилин обсмажте в ньому цибулю з часником.
  • Додайте фарш. Обсмажуйте його, поки він не зблідне.
  • Додайте томатну пасту, перець, сіль. Зменшіть вогонь. Потушкуйте фарш в томаті 5 хвилин.
  • Додайте, не розморожуючи, капусту і оливки.
  • Влийте 100 мл води.
  • Тушкуйте 20-25 хвилин, при необхідності підлив ще трохи води.

При подачі до столу закуску можна доповнити гарніром. Добре підійдуть картопляне пюре, рис, макарони.

Тушкована кольорова капуста майже універсальна стрва. Можна підібрати рецепти для дієтичного і вегетаріанського харчування, а також до святкового столу. Потушкувати цвітну капусту можна з м’ясними продуктами, грибами, різними овочами. На смак готової страви позначаться використані спеції, соус. Рецептів тушкованої цвітної капусти так багато, що кожен день можна готувати нові варіанти цієї страви. Подають їх на гарнір або як основний закуски.


Додати коментар