Тріска для дітей: користь і шкода, рецепти, з якого віку можна давати


Для нормального повноцінного розвитку дитина повинна вживати в їжу різні продукти, в тому числі, рибу, яка представляє виняткову цінність для організму. Тріска – це смачна і корисна морська риба, яку можна і потрібно їсти як дорослим, так і дітям. Причому цінним вважається не тільки м’ясо, але і печінка. Тріска користується популярністю з давніх часів, тому люди знають, як її правильно видобувати, перевозити, зберігати і заготовляти.

Користь тріски

М’ясо тріски багате білком (близько 20 %), і засвоюваність його у багато разів вище, ніж у білку м’яса тварин. У філе цієї риби міститься приблизно 77 ккал, що визначає успішність включення тріски в дієтичне меню.

Крім того, вживання в їжу тріски несе в собі масу переваг, обумовлених її складом:

  • вітамін А – незамінний для зорової та імунної системи;
  • вітамін D регулює засвоєння організмом кальцію і фтору, нормалізує обмінні процеси, поділ клітин і роботу залоз внутрішньої секреції;
  • вітамін Е – прекрасний антиоксидант, що представляє велику цінність для імунітету;
  • вітамін В2 – допомагає організму знешкоджувати віруси та інші патогенні мікроорганізми, бере участь в утворенні антитіл і червоних кров’яних тілець, потрібен для підтримки здоров’я шкіри, волосся і нігтів;
  • вітамін B12 допомагає організму насититися киснем, зміцнити судини, поліпшити імунітет;
  • вітамін PP – відмінно попереджає алергічні реакції.

А ще тріска багата поліненасиченими жирними кислотами і важливими мікро — і макроелементами: кальцієм, калієм, магнієм, цинком, – які благотворно впливають на серцево-судинну систему і роботу головного мозку. Залізо в складі допомагає уникнути недокрів’я, фтор бере участь у формуванні емалі зубів, а фосфор – необхідний для міцності кісток і роботи мозку. Морська риба – чудовий джерело йоду, який, в свою чергу, регулює роботу ендокринної системи.

Тріска, як продукт допомагає:

  • підтримувати в нормі масу тіла, будучи дієтичною їжею;
  • поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту;
  • підвищити працездатність головного мозку;
  • активувати кровотворення;
  • зміцнити волосся, нігті, поліпшити стан шкіри;
  • зміцнити серцевий м’яз;
  • попередити таке захворювання, як рахіт (завдяки вмісту вітаміну Д і багатому мінеральному складу).

Таким чином, морську рибу в цілому (і тріску – зокрема) необхідно включати в меню дитини як частина здорового і збалансованого раціону.

Запобіжні заходи

Як і з будь-якою їжею, з тріскою необхідно дотримуватися деяких заходів безпеки, особливо при:

  • алергії на морепродукти;
  • індивідуальної непереносимості (виявленої або передбачуваної);
  • наявність каменів в жовчному міхурі або нирках.

Ці стани є протипоказаннями до вживання тріски в їжу.

Ще слід мати на увазі, що риба здатна накопичувати шкідливі речовини, в тому числі, миш’як і ртуть. Тому при покупці потрібно звертати увагу на місце вилову. Найбільш переважні екологічному плані Росія і Аляска.

Як і коли вводити тріску в раціон

Вводити рибу в прикорм бажано після схвалення педіатра, який спостерігає дитину. Оптимальний вік визначається в індивідуальному порядку, зазвичай це 8-10 місяців (але вже після того, як дитина спробує м’ясо). Пізніше введення доцільно тільки при наявності алергії або інших патологічних станів.

Починати слід з 1/2 ч. л. подрібненої вареної риби, давати яку можна не більше 2 разів на тиждень. Якщо все добре, порція збільшується вдвічі кожен раз. За даною схемою через 1,5-2 місяці ви з малюком вийдіть на вікову норму. Тріска добре підходить для першого рибного прикорму – також, як минтай або судак. Якщо ви почали з тріски, привчіть малюка спочатку до неї, і тільки потім переходите до іншого виду риби.

Тріску має сенс пропонувати не частіше 2 разів у тиждень. У цьому випадку разову порцію можна доводити до:

  • 50-70 г – для дитини до року;
  • 80-120 г – рік-півтора;
  • 140-160 г – 2 роки.

Давайте її в першій половині дня, щоб мати можливість поспостерігати за реакцією організму дитини на введений продукт.

Це те, що стосується рекомендацій педіатрів щодо введення морської риби в раціон. Психологи ж додатково зазначають, що при знайомстві дитини з новою їжею до досягнення нею однорічного віку, є велика ймовірність, що йому нове блюдо все ж сподобається.

В якому вигляді давати. Дитині до 12 місяців можна готувати з тріски супи, котлети на пару, або просто її варити і перетирати. Пізніше можна буде пропонувати запіканки, пироги та інші більш складні страви. Дітям віком до року не рекомендують давати будь-яку рибу в смаженому вигляді.

Варіанти страв для дітей

Рибні котлети

Інгредієнти:

  • філе тріски – 300 г;
  • кілька гілочок кропу;
  • 1 яйце;
  • білий хліб – 50 г;
  • 1 невелика цибулина;
  • манка – 1ст. л.;
  • тепла кип’ячена вода – 2 ст. л.;
  • сіль – за смаком;
  • олія для смаження – трохи.

Готуємо фарш з тріски, розмоченого хліба і дрібно нарізаної цибулі і кропу (використовуємо блендер або м’ясорубку). Яйце і сіль збиваємо в піну, а потім вливаємо отриману масу в фарш. Додаємо манку, перемішуємо. Сильно густим рибний фарш бути не повинен, якщо вийде густий, долийте трохи води. Котлети краще смажити на антипригарній сковороді, щоб обійтися мінімальною кількістю масла. Сковороду гріємо, змащуємо маслом за допомогою кулінарної кисті, викладаємо фарш мокрою ложкою, смажимо з обох сторін. У процесі готування можна перевернути котлети кілька разів, щоб вони краще просмажаться. Коли котлети будуть майже готові, накрийте кришкою і тушкуйте їх 3 хвилини. Чи можна скласти котлети в ємність, збризнути їх водою і поставити на такий же час в мікрохвильову піч. Смажені таким способом котлети з тріски можна давати дітям з 12-18 місяців, також замість смаження їх можна приготувати в пароварці.

Рибний суп

Для його приготування спочатку потрібно зварити бульйон з моркви, цибулі і картоплі, а в кінці додати в нього фрикадельки з рибного фаршу. Для фаршу беруть філе тріски, жовток, сіль і розмочений хліб (у воді або молоці) і формують маленькі фрикадельки. Варити їх треба 15-20 хвилин на малому вогні.

Тріска, запечена

Це відмінний варіант для діток, вже знайомих з цією рибкою, щоб урізноманітнити меню.

Беремо філе тріски, ріжемо на середні шматочки, трохи солимо і укладаємо на деко, змащене рослинним маслом. Зверху кладемо подрібнену цибулю і помідор. Запікаємо близько 20 хвилин при температурі 189 градусів.

Пюре для малюків

Невеликий шматочок тріски варять у підсоленій воді до готовності. Можна додати в каструльку до риби цілу очищену цибулину. Потім рибу виймають, подрібнюють у м’ясорубці або блендері, додають трохи натурального дитячого йогурту для отримання однорідної консистенції. Пюре готове.

Написати коментар