Свиняча печінка: користь і шкода для організму: склад, вітаміни, калорійність


Свиняча печінка – не тільки смачний, але і корисний субпродукт, що містить цілий комплекс нутрієнтів, необхідних для повноцінної і правильної роботи внутрішніх органів і систем організму людини. Найчастіше його подають на стіл в смаженому, тушкованому, вареному і запеченому вигляді. Крім цього, на його основі готують паштети, оладки і начинки для випічки. Правильно приготовлена печінка чудово поєднується з будь-якими гарнірами – макаронними виробами, овочами, коренеплодами, бобовими та крупами.

На ринок субпродукт потрапляє в охолодженому або замороженому вигляді. Вибрати його нескладно. Колір якісної свинячої печінки повинен бути червонувато-коричневим, поверхня – пружною, рівною, гладкою, без підсохлих ділянок або плям. Аромат у свіжої печінки – приємний, м’ясний, трохи солодкуватий. Гнильний запах, пошкоджена або нерівна поверхня, плями, жовтуватий або зеленуватий відтінок – це маркери, що дозволяють виявити зіпсований продукт, непридатний в їжу і небезпечний для здоров’я.

Харчова цінність

В 100 г сирої свинячої печінки міститься:

  • 18,798 г білків;
  • 3,726 г жирів;
  • 4.688 г вуглеводів;
  • 71,299 г води;
  • 1,322 г золи;
  • 130,014 мг холестерину.

Поряд з цим, до складу печінки входить 12 незамінних та 8 замінних амінокислот.

Вітаміни у складі продукту

Свиняча печінка дуже багата вітамінами. В 100 г цього субпродукту міститься:

  • ретиноловий еквівалент (A) – 3,453 мг;
  • тіамін (B1) – 0,288 мг;
  • рибофлавін (В2) – 2,176 мг;
  • холін (B4) – 5,164 мг;
  • пантотенова кислота (B5) – 5,766 мг;
  • піридоксин (В6) – 0,517 мг;
  • фолієва кислота (В9) – 224,012 мкг;
  • ніациновий еквівалент (PP) – 17,189 мг;
  • кобаламін (В12) – 29,968 мкг;
  • аскорбінова кислота (C) – 21,016 мг;
  • токофероловий еквівалент (E) – 0,399 мг.

До складу продукту входить і рідкісний вітамін H (біотин). Концентрація цього з’єднання – 80,017 мкг на 100 г печінки, що не піддавалася кулінарній і термічній обробці.

Корисні елементи в свинячій печінці

Мікроелементи в 100 г сирого продукту:

  • залізо – 20,196 мг;
  • йод – 13,097 мкг;
  • кобальт – 11,992 мкг;
  • марганець – 0,267 мг;
  • мідь – 3,001 мг;
  • молібден – 82,004 мкг;
  • селен – 62,673 мкг;
  • цинк – 3,966 мг.

Макроелементи в 100 г свинячої печінки, що не пройшла і теплову кулінарну обробку:

  • калій – 271,042 мг;
  • кальцій – 9,062 мг;
  • магній – 21,014 мг;
  • натрій – 80,909 мг;
  • сірка – 186,994 мг;
  • фосфор – 346,716 мг;
  • хлор – 79,804 мг.

Калорійність свинячої печінки

У 100 г сирого продукту міститься 109,664 ккал. У такий же порції смаженої печінки – 194,521 ккал, вареної – 110,043 ккал, тушкованої – 111,434 ккал, запеченої – 112,609 ккал. Енергетична цінність печінкового паштету – 103,412 ккал на 100 г, млинчиків з печінки – 134,533 ккал на 100 г.

Корисні властивості продукту

  • Свиняча печінка – багате джерело фолієвої кислоти, яка відповідає за правильний розвиток плоду у внутрішньоутробному періоді. Страви з неї приносять неоціненну користь вагітним жінкам і тим представницям слабкої статі, які ще тільки планують вагітність.
  • Печінка містить велику кількість гемного заліза, необхідного для своєчасного та достатнього вироблення гемоглобіну. Саме тому її часто включають в раціон осіб, що страждають недокрів’ям.
  • Мідь, що входить до складу субпродукту, блокує поширення запальних процесів в організмі.
  • Свиняча печінка багата легкозасвоюваними білками. Це означає, що страви з неї корисні професійним спортсменам, людям, зайнятим важкою фізичною працею, особам, які відновлюються після травм, тривалих хвороб або складних хірургічних втручань.
  • Протеїн, що міститься в печінці, сприяє засвоєнню кальцію в організмі. Завдяки цьому з’єднанню, зміцнюються кісткові тканини, поліпшується стан зв’язок і сухожиль, знижується ризик розвитку стоматологічних захворювань і хвороб опорно-рухового апарату.
  • Холін, фолієва кислота, вітаміни А і E, метіонін та інші речовини, що присутні у складі продукту, уповільнюють процеси старіння організму, нейтралізують шкідливий вплив вільних радикалів на клітини, зменшують ймовірність формування доброякісних і злоякісних пухлинних новоутворень.
  • Тіамін, що міститься в печінці, зводить до мінімуму негативний вплив алкоголю та тютюну на роботу внутрішніх органів і систем людського тіла.
  • До складу свинячої печінки входить цілий набір корисних нутрієнтів, які зміцнюють серцевий м’яз, нормалізують серцебиття, надають додаткову міцність і еластичність кровоносним судинам, поліпшують склад крові, знижують ризик розвитку інсультів, інфарктів та інших кардіологічних захворювань.
  • Триптофан і вітаміни групи B, джерелом яких є свиняча печінка, оздоровлюють нервову систему, зменшують ймовірність виникнення депресій і неврозів, усувають необґрунтовану дратівливість і тривожність.
  • При регулярному включенні свинячої печінки в раціон підвищується якість сну, зникає безсоння.
  • Корисні сполуки, що містяться в цьому субпродукті, прискорюють перебіг метаболічних процесів в організмі, сприяючи схудненню.
  • Свиняча печінка робить благотворний вплив на мозкову діяльність, покращує пам’ять, допомагає довгостроково зосереджуватися над розв’язанням поставлених завдань.
  • До складу продукту входить цілий набір корисних речовин, що прискорюють ріст волосся і нігтів, які надають їм здоровий вигляд і блиск.
  • Свиняча печінка благотворно впливає на стан шкіри, допомагає продовжити її молодість, прискорити загоєння ран і опіків.
  • Відварна, запечена і тушкована печінка – це страви, що мають низьку енергетичну цінність. Завдяки цьому, їх можуть без побоювань включати в своє дієтичне меню особи, які бажають позбутися зайвої ваги.
  • При регулярному вживанні цього субпродукту зміцнюються захисні сили організму, знижується ймовірність виникнення простудних і паразитарних інфекцій.
  • Нутрієнти, присутні у складі свинячої печінки, позитивно впливають на роботу нирок.
  • Свиняча печінка вважається природним афродизіаком. Страви з неї здатні поліпшити склад еякуляту, нормалізувати менструальний цикл, підвищити лібідо і ймовірність успішного зачаття.
  • Вітамін A, джерелом якого є свиняча печінка, забезпечує повноцінне і правильне функціонування зорового апарату, зводить до мінімуму несприятливі наслідки підвищених навантажень на очі, сприяє підвищенню гостроти зору.
  • Речовини, що містяться в печінці, здатні знижувати концентрацію цукру в крові. Тому страви, приготовані на її основі, корисні людям, страждаючим цукровим діабетом або тим які знаходяться в групі ризику по цьому захворюванню.
  • Страви зі свинячої печінки містять сполуки, що прискорюють вироблення травних ферментів. Завдяки їм, поліпшується робота шлунка і кишечника, нормалізується стілець.
  • Свиняча печінка допомагає своєчасно поповнювати запаси йоду в організмі. При регулярному вживанні цього продукту знижується ймовірність розвитку збоїв в роботі щитовидної залози, стимулюється вироблення тиреоїдних гормонів.

Протипоказання і шкода свинячої печінки

  • Свиняча печінка – це потенційний алерген. Людям, у яких раніше була виявлена харчова алергія, слід виявляти обережність при вживанні страв, приготованих на її основі.
  • Смажена свиняча печінка – це страва з підвищеним вмістом жирів. При зловживанні нею підвищується ризик набору зайвої ваги.
  • У печінці міститься велика кількість холестерину. Тому особам, страждаючим атеросклерозом або схильним до його розвитку, слід різко обмежувати споживання цього продукту. Здоровим людям рекомендується їсти його не частіше 2 разів на тиждень, порції при цьому повинні бути дуже помірними.
  • Субпродукт багатий на пурини, що стимулюють вироблення сечової кислоти. Зловживання стравами, приготованими на його основі, може спровокувати загострення подагри.
  • Педіатри не рекомендують вводити свинячу печінку в раціон дітей, які не досягли віку 1 року.
  • Літнім людям дозволяється вживати страви з печінки маленькими порціями і не частіше 1 разу на тиждень.
  • Особам, які страждають на артрит, артроз або ревматизм, слід різко обмежувати споживання цього субпродукту і повністю відмовлятися від нього в періоди загострень патологій.
  • При захворюваннях, що характеризуються порушенням засвоєння білків, необхідно повністю виключити печінку з раціону.
Написати коментар