Свиняча печінка для дітей: користь і шкода, з якого віку можна давати

У печінки як субпродукту є як прихильники, так і противники. Не всі батьки вважають за потрібне годувати нею свою дитину. Однак печінка, в тому числі і свиняча, багата важливими для організму речовинами. А ще страви з неї внесуть різноманітність в харчування, тому продукт можна і потрібно включати в дитячий раціон. Коли і як, читайте далі.

Користь печінки

До складу свинячої печінки входить безліч корисних речовин:

  • вітамін А;
  • вітаміни групи В (В1, В2 В5, В9, В12);
  • вітамін С;
  • вітамін Е;
  • вітаміни РР і Н;
  • омега-3 і омега-6;
  • магній;
  • калій;
  • фосфор;
  • хлор;
  • залізо;
  • натрій;
  • йод;
  • сірка;
  • цинк;
  • кальцій;
  • селен;
  • марганець;
  • кобальт;
  • мідь;
  • молібден.

Цінність для організму в наступному:

  • Свиняча печінка – відмінне джерело білка. Амінокислоти в їх складі (8 незамінних та 10 замінних) важливі для будівництва і зростання тканин, а також підтримки нормальної роботи внутрішніх органів.
  • Вітаміни групи В і залізо беруть участь в утворенні червоних кров’яних тілець, гемоглобіну, необхідні для забезпечення безперебійної роботи нервової системи, нормалізують сон.
  • Велика кількість вітаміну А сприяє підтримці зору, а в поєднанні з іншими елементами дарує міцність зубів, кісток, покращує стан волосся і нігтів.
  • В свинячій печінці багато міді, яка стимулює обмін речовин, виробництво інсуліну, бере участь у кровотворенні, допомагає засвоюватися залізу. Важлива для клітин головного мозку. Допомагає захищати організм від шкідливих речовин.
  • Вітаміни Е і С, які допомагають організму захистити себе від негативного впливу середовища, звільнитися від токсинів і шлаків, важливі для міцного імунітету.
  • Активність вітамінів Е і С посилює селен. Він же і сам є потужним антиоксидантом. Ще селен потрібен для виробництва еритроцитів і лейкоцитів, деяких гормонів та ферментів.

Багато батьків помилково вважають, що свиняча печінка важка для засвоєння, так як вона більш жирна, ніж печінка інших тварин. Тому бояться давати її дітям. Однак ця думка не підтверджено фактами, тому що харчова цінність така:

  • калорійність: 130 (ккал);
  • білки: 22 г;
  • жири: 3,4 г;
  • вуглеводи: 2,6 г.

Запобіжні заходи

  • На свинячу печінку, як і на будь-який продукт харчування, може проявитися індивідуальна непереносимість.
  • З обережністю вживати печінку потрібно при гемофілії через вміст в ній особливої речовини – гепарину (погіршує згортання).
  • Давати дитині печінку часто або у великих кількостях не слід, це може спровокувати накопичення холестерину і погіршити кровозабезпечення. Крім того, в складі продукту є речовини, здатні перетворюватися в сечову кислоту. При надмірному вживанні є ризик відкладення солей у вихідній системі і суглобах, що з часом призводить до хвороб.
  • Деякі педіатри вважають, що поспішати вводити в раціон малят свинячу печінку не слід, так як сам орган виконує функцію фільтра. Тобто якщо при вирощуванні тварини застосовували гормони росту, антибіотики та інші шкідливі хімічні речовини, вони могли накопичитися в печінці, і є ймовірність небажаного впливу на організм того, хто буде вживати її в їжу.

При наявності будь-яких сумнівів введення в раціон даного субпродукту потрібно узгодити з педіатром, особливо якщо дитина страждає якими-небудь захворюваннями.

Рекомендації по вибору і зберігання

Кращий варіант – придбання охолодженої печінки в перевірених місцях. Це максимально знизить ризик того, що вам попадеться неякісний товар.

Перед тим, як зробити вибір, необхідно добре оглянути свинячу печінку. Хороший продукт має коричневий колір, без плям, поверхня його гладка і глянсова. Якщо на печінку трохи надавити пальцем, з’явиться ямка, яка тут же зникне (печінка повинна бути пружною). Також зверніть увагу на запах: якщо він приємний, солодкуватий, то продукт свіжий, якщо неприємний і кислуватий (або різкий) – від покупки краще відмовитися.

Охолоджену печінку можна зберігати в холодильнику до 2 діб, якщо потрібне більш тривале зберігання, краще відразу її заморозити.

Як і коли вводити в раціон

Немає єдиної думки про те, в якому саме віці слід вводити в меню печінку. Одні фахівці допускають її введення разом з м’ясом того ж виду (з куркою – курячу, зі свининою – свинячу тощо). Інші ж вважають, що знайомити малюка з печінкою потрібно не раніше 10-12 місяців, коли його ШКТ буде більш зрілим.

На наш погляд, правильним буде індивідуальний підхід до даного питання, коли рішення залишається за батьками і педіатром, що спостерігає дитину.

Однак є певні правила, яких необхідно дотримуватися при введенні продукту в раціон:

  • Давайте печінку вже після того, як організм дитини пристосується до м’яса.
  • Спочатку запропонуйте однокомпонентне пюре.
  • Перша порція повинна складати 0,5 ч. л. в ранковий прийом їжі, потім потрібно уважно спостерігати за самопочуттям дитини.
  • При відсутності симптомів алергії і непереносимості наступна порція буде в 2 рази більше. Таким чином, обсяг доводиться до 50 г.
  • Давати печінку доцільно 1-2 рази на тиждень.
  • Якщо дитині не сподобався смак продукту, можна спробувати додавати потроху пюре з печінки в інші пюре – вже знайоме овочеве або м’ясне.
  • Якщо організм дитини не прийняв продукт, введення в прикорм потрібно призупинити і повернутися до спроб пізніше (бажано після схвалення дитячого лікаря).

В якому вигляді давати

При введенні печінки в прикорм мама може готувати монокомпонентні пюре сама або купувати готове в баночках (наприклад, «Heinz»). Готове дитяче харчування має ряд переваг, але багато батьків вважають перший варіант найбільш доцільним з точки зору користі та безпеки.

Свиняча печінка досить швидко і просто готується. Її можна готувати на пару, тушкувати, смажити, варити. Субпродукт поєднується з овочами, крупами, макаронними виробами, його можна використовувати в якості начинки для пирогів, та млинців, готувати з нього кнелі, котлети, паштет.

Прості страви для дітей

Печінкові котлети

Інгредієнти:

  • свиняча печінка – 300 г;
  • м’якоть свинини – 500 г;
  • середні цибулини – 2 шт.;
  • борошно – 3 ст. л.;
  • яйця – 2 шт.;
  • сіль і перець – за смаком.

Печінку промити, обсушити паперовим рушником, видалити плівки, жилки, потім нарізати на маленькі шматочки. Те ж саме зробити з м’ясом. Помити і почистити цибулю. Потім все це перемолоти в м’ясорубці або подрібнити у блендері. Додати в масу борошно, яйця, сіль і перець, добре перемішати. Розігріти сковороду, налити трохи олії, отриманий фарш викладати ложкою і смажити з обох сторін.

Паштет

Потрібно взяти варену свинячу печінку (приблизно 700 г), одну варену моркву, одну середню цибулину, яку попередньо слід обсмажити в олії. Всі компоненти збиваємо блендером, поки маса не стане однорідною. Солимо і перчимо за смаком. Додаємо 10-20 г вершкового масла кімнатної температури, перемішуємо. При бажанні можна додати трохи бульйону.


Додати коментар