Скільки часу потрібно тушкувати капусту: на сковороді, в каструлі, в мультиварці


Тушкована капуста — смачна і поживна страва, улюблена багатьма. Вона проста в приготуванні, доступна людям будь-якого достатку і при цьому, поживна і корисна. Готують цю її із свіжої або квашеної капусти, додають різні м’ясні складові і соуси, що дозволяє кожен раз отримувати нову страву. Незважаючи на простоту цієї страви необхідно знати деякі нюанси по її приготуванню.

Підготовка капусти

Перед приготуванням з капусти необхідно видалити верхні листки. Вони, як правило в’ялі і брудні, тому для приготування не годяться. Підготовлений лист для зручності розрізають на 4 частини і шаткують соломкою або кубиками. Деякі подрібнюють у блендері, але у такому разі шматочки капусти будуть занадто дрібними, а при тушкуванні перетворяться на пюре.

Шматки квашеної капусти приводять до одного розміру. Якщо капуста дуже кисла, то її треба промити під проточною водою. Але пам’ятайте, що при цьому вона втратить більшу частину вітаміну С.

Скільки часу тушкувати капусту?

Час тушкування капусти залежить від кількох факторів: сорт і вік, розмір нарізки, спосіб приготування. Щоб потушкувати молоду капусту достатньо 15 хвилин. Капусту зимового сорту доведеться тушкувати до 40 хвилин. Чим дрібніші шматочки овоча, тим швидше він приготується.

На сковороді

Якщо тушкувати капусту на сковорідці, то часу це займе близько 40 хвилин. Час приготування загальної страви буде залежати від наявності інших інгредієнтів, які готуються довше. Так, вечеря у вигляді капусти, тушкованої з м’ясом вимагатиме більше часу, ніж при приготування її з овочами.

Капуста, тушкована з м’ясом. Інгредієнти:

  • 1 середній качан білокачанної капусти;
  • 2 моркви;
  • 1 цибулина;
  • 300 г печериць (свіжих або заморожених);
  • 50 г томатної пасти;
  • 500 г свинини;
  • 4 зубчики часнику;
  • сіль, перець та інші спеції — за смаком;
  • лавровий лист;
  • оливкова олія.

Приготування:

  • Цибулю почистити і порізати півкільцями. Обсмажити на розігрітій сковороді, змащеною рослинною олією, до прозорості.
  • Додати крупно натерту моркву. Обсмажити близько 5 хвилин.
  • Додати томатну пасту. Потушкувати.
  • Промити і нарізати печериці. Перекласти їх до овочів.
  • Влити 100 мл води і тушкувати 5 хвилин.
  • Свинину нарізати невеликими шматками і обсмажити на окремій сковороді до появи золотистої скоринки.
  • Підготувати і нашаткувати капусту. Додати до м’яса.
  • Викласти овочі, посолити, поперчити, перемішати.
  • Накрити сковороду кришкою і тушкувати на невеликому вогні протягом 35 хвилин. Регулярно перемішувати, щоб не підгоріло.
  • За 3 хвилини до готовності покласти часник і лавровий лист.
  • Вимкнути вогонь і дати постояти 10 хвилин. Вийняти лаврушку.

У цьому рецепті свинину можна замінити іншими м’ясними складовими: сосисками, куркою, індичкою, фаршем і т. д.

У каструлі

За цим рецептом тушкована капуста виходить не тільки смачною, вона зберігає максимальну кількість вітамінів. Час її приготування займе 15 хвилин. Старий овоч слід готувати трохи довше — до 25 хвилин.

Простий рецепт тушкованої капусти. Інгредієнти:

  • 1 середній качан капусти;
  • 2 середніх моркви;
  • 1 головка цибулі;
  • 3 зубчики часнику;
  • 50 г томатної пасти;
  • сіль, перець за смаком;
  • 2 лаврових листа;
  • рослинна олія;
  • свіжа зелень.

Приготування:

  • Цибулю дрібно покришити і обсмажити на сковороді до рум’яного кольору. Додати до неї моркву, потерту на крупній тертці. Також трохи обсмажити.
  • До засмажки додати томатну пасту. Тушкувати 5 хвилин.
  • Капусту очистити від зайвого листя і нашаткувати тонкою соломкою.
  • Викласти в каструлю, додати трохи олії і 100 мл води.
  • Тушкувати на невеликому вогні до 15 хвилин.
  • Додати пасеровані овочі, сіль, перець, лавровий лист і подрібнений часник. Залишити ще на 10 хвилин.
  • За 3-5 хвилин до повної готовності додати дрібно посічену свіжу зелень.

Така капуста гарна, як самостійна страва, подана зі сметаною або як гарнір до м’яса.

В мультиварці

Для тушкування капусти в мультиварки використовується два режими. Спочатку необхідно обсмажити в чаші цибулю, моркву та інші овочі. Потім до овочів додати капусту і готувати в режимі тушкування. Капуста нового врожаю готується близько 20 хвилин, старого — до 40 хвилин.

Капуста з чорносливом, тушкована в мультиварці. Інгредієнти:

  • 1,5 кг білокачанної капусти;
  • 2 середніх моркви;
  • 1 ріпчаста цибуля;
  • 200 г чорносливу;
  • 3 ст. ложки томатної пасти;
  • сіль, перець, спеції — за смаком;
  • оливкова олія.

Приготування:

  • Змастити чашу мультиварки оливковою олією і прогріти в режимі «Смаження».
  • Обсмажити дрібно нарізану цибулю і крупно натерту моркву.
  • Додати томатну пасту і також злегка обсмажити.
  • Капусту нашаткувати соломкою, чорнослив розрізати навпіл або на чотири частини. Додати до овочів.
  • Посолити, поперчити, закрити кришкою і готувати в режимі «Тушкування» протягом 20 хвилин.

Цей рецепт тушкованої капусти відмінно підійде для пісного столу або на час дієти. З його допомогою можна урізноманітнити свій раціон смачною і ситною стравою.

Секрети приготування смачної тушкованої капусти

  • Не варто занадто довго тушкувати капусту. Інакше шматочки втратять свою форму, консистенція стане неприємною, смак буде менш привабливим, а велика частина вітамінів пропаде.
  • Щоб визначити готовність капусти її потрібно спробувати на смак. Якщо овоч потемнів до золотистого кольору, став м’яким, злегка гострим, з невеликою гіркуватістю, але при цьому ніжним — страву можна знімати з вогню.
  • Для тушкування капусти краще всього підходить об’ємний посуд з товстими стінками.
  • Додані в кінці приготування цукор і оцет надають страві пікантності і приємну кислинку.
  • Щоб надати страві більш густу консистенцію, просто додайте в неї 1 ст. ложку обсмаженого на сухій сковорідці до золотистого кольору борошна.

Різноманітність рецептів тушкованої капусти обмежується лише вашими можливостями і фантазією. Її готують з м’ясом, напівфабрикатами, чорносливом, родзинками і грибами. Для надання приємної консистенції додають томатну пасту, обсмажене борошно, подрібнені томати, сметану або грецький йогурт.

Спробуйте приготувати цю страву за різними рецептами і у вашій скарбничці завжди будуть безпрограшні варіанти ситної, корисної і простої у приготуванні вечері.

Написати коментар