Скільки часу потрібно тушкувати голубці: на сковороді, в каструлі, в мультиварці


Соковиті голубці з м’яса, загорнутого в капустяне листя — корисна і смачна страва. Домашні та свіжі вони припадуть до смаку кожному. Щоб голубці вийшли соковитим і ароматним необхідно правильно їх потушкувати.

Як тушкувати голубці?

Є кілька порад, які допоможуть зробити голубці не просто смачними, але і привабливими на вигляд:

  • Краще всього брати середній качан молодої капусти — її листочки будуть більш ніжними.
  • Капустяні листи потрібно відокремлювати акуратно, щоб не пошкодити. Обережно підрізайте їх ножем біля качана.
  • Розділені капустяні листи потрібно потримати в окропі, щоб вони стали м’якшими.
  • Якщо додати у воду лимонну кислоту або оцет, то листи збережуть щільність і не порвуться при тушкуванні.
  • Перед додаванням у фарш рис слід трохи проварити: насипати зерна в холодну воду, довести до кипіння і варити 3 хвилини. Далі його змішують з фаршем.
  • Щоб страва не вийшла надмірно водянистою соус роблять не дуже рідким. Зазвичай для цього використовують обсмажені в томатній пасті цибулю і моркву.
  • Перед тушкуванням можна попередньо обсмажити голубці, щоб на них утворився апетитний золотистий рум’янець.

Голубці можна приготувати самостійно і заморозити про запас або купити готові напівфабрикати в магазині.

Скільки часу тушкувати голубці?

Час тушкування голубців залежить від:

  • Фаршу. Страва з курячим фаршем приготується швидше, ніж з яловичим або баранячим.
  • Способу приготування. Голубці готують: на сковороді, в каструлі, в мультиварці, а також в качатниці або казані.
  • Попередньо обсмажені капустяні конвертики готуються швидше.
  • Заморожені голубці готуються довше ніж ті, що були щойно приготовані.

Час приготування голубців індивідуальний в кожному випадку. Однак, є приблизні часові рамки для кожного способу.

На сковороді

Попередньо обсмажені і тушковані на сковороді голубці готуються 30 хвилин. Для приготування краще використовувати глибоку сковороду з товстим дном.

Інгредієнти:

  • 400 г курячого фаршу;
  • 100 г рису;
  • 2 середніх цибулини;
  • 1 морква;
  • 1 середній качан капусти;
  • 1/2 ч. ложки солі;
  • щіпка чорного меленого перцю;
  • 200 г сметани;
  • олія рослинна для смаження.

Приготування:

  • Капустяні листи відокремити від качана і розм’якшити в окропі.
  • Цибулю порізати дрібними кубиками, моркву натерти на тертці.
  • Зварити рис, змішати його з фаршем і половиною порубаної цибулі. Трохи посолити і поперчити.
  • Загорнути начинку в листя.
  • На розігрітій сковороді обсмажити цибулю до рум’яного кольору і пасерувати разом з морквою.
  • На іншій сковорідці обсмажити голубці по 5 хвилин з 2-х сторін.
  • Голубці викласти в сковороду до цибулі і моркви. Додати води, щоб вона покривала конвертики на половину.
  • Залити сметаною і тушкувати на середньому вогні протягом 30 хвилин.
  • При подачі посипати страву ароматною зеленню.

Якщо ви обсмажуєте напівфабрикати, попередньо розморожувати їх не потрібно.

У каструлі

Найбільш простий і поширений спосіб тушкування голубців. Краще всього підходять каструлі з товстим дном, гусятниці, казани або чугунки. Якщо у вас є тільки тонкостінний посуд, на дно покладіть кілька капустяних листів. Це допоможе уникнути пригорання страви.

Інгредієнти:

  • 6 шт. голубців-напівфабрикатів;
  • 1 ріпчаста цибулина середнього розміру;
  • 1 морква;
  • 50 г томатної пасти;
  • лавровий лист;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Приготуйте голубці, як зазначено в попередньому рецепті.
  • Цибулю дрібно покришить, моркву натріть на крупній тертці.
  • Обсмажте на сковороді цибулю і моркву.
  • Додайте томатну пасту і трохи води. Тушкуйте на середньому вогні 10 хвилин.
  • Посоліть, поперчіть, покладіть лавровий лист і тушкуйте ще 3 хвилини.
  • У каструлю викладіть голубці і соус. Залийте холодною водою так, щоб вона повністю покрила конверти.
  • Доведіть до кипіння, накрийте кришкою і тушкуйте на невеликому вогні протягом 30 хвилин.
  • Смачна і ситна страва готова!

Можна подавати зі сметаною і рубаною зеленню.

В мультиварці

Голубці в мультиварці тушкуються довше, ніж в каструлі або на сковороді. Зате цей варіант дозволяє розслабитися і не стояти весь час біля плити.

Інгредієнти:

  • 6 підготовлених голубців;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • 5 ст. ложок рослинної олії;
  • сіль і перець за смаком.

Приготування:

  • Цибулю порізати кубиками, моркву натерти.
  • Поставити мультиварку в режим смаження. Влити олію і обсмажити цибулю з морквою.
  • Викласти голубці. Закрити каструлю.
  • Поставити в режим «Тушкування» і готувати протягом 60 хвилин.

За бажанням, до цього рецепту можна додати сметану або томатну пасту, щоб голубці вийшли в соусі.

Заморожені

Заморожені напівфабрикати готуються трохи довше, оскільки їм потрібен час на разморозку. Зазвичай тушкування таких голубців займає 40 хвилин.

Важливо! Щоб голубці зберегли форму і не перетворилися на кашу не слід їх попередньо розморожувати.

Інгредієнти:

  • 6 заморожених голубців;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 1 середня морква;
  • 100 г сметани;
  • 50 г томатної пасти;
  • 200 мл води;
  • щіпка солі і перцю.

Приготування:

  • Овочі помити й очистити. Цибулю дрібно нашаткувати, моркву натерти на крупній тертці.
  • На розігрітій сковороді обсмажити цибулю до рум’яного кольору. Додати моркву і смажити ще 5 хвилин.
  • Зробити соус — сметану змішати з томатною пастою.
  • Окремо обсмажити голубці на рослинній олії.
  • Перекласти їх в сковороду до овочів.
  • Посолити, поперчити. Залити соусом.
  • Додати води, щоб вона наполовину покрила конвертики.
  • Накрити кришкою і тушкувати протягом 30 хвилин.

Приготовлені заздалегідь напівфабрикати голубців можуть зберігатися в холодильнику протягом 5 діб, а якщо помістити їх в морозилку — 3 місяці.

Написати коментар