Сало: користь і шкода


Що ви знаєте про сало? Напевно, кожен другий чоловік зможе сказати про цей продукт наступне: 1) сало — це національна українська страва; 2) сало дуже жирне; 3) сало дуже шкідливе; 4) сало дуже калорійне; 5) сало дуже смачне. Але більш докладно про нього вам зможуть розповісти тільки експерти і гурмани. Незважаючи на загальновідомі негативні сторони цього продукту, він є частим гостем нашого обіднього столу. Хтось не звертає увагу на застереження і їсть його в своє задоволення, а хтось в муках відмовляється — адже ж шкідливо.

Не так давно з’явилася інформація, що виявляється сало володіє якоюсь виключною корисністю і ті, хто його споживають, і живуть довше, і не хворіють, і виглядають більш молодо. Цікаво, чи це не правда? І що ж насправді являє собою сало, чого в ньому більше — користі чи шкоди?

Корисні властивості сала

Сало — це підшкірний шар жиру, в якому зберігаються різні біологічно активні речовини, жиророзчинні вітаміни, мікроелементи, кислоти, антиоксиданти. Тобто сало не можна розглядати з тієї точки зору, що це просто жир — і значить це шкідливо, веде до атеросклерозу та ожиріння, а треба брати до уваги його хімічний склад.

Свиняче сало багате вітамінами А, Е, F, D, B4 — в ньому вони знаходяться в легкозасвоюваному вигляді. Мінерали представлені в незначній кількості (крім селену), більшої уваги заслуговують кислоти, конче необхідні для людського організму: арахідонова, пальмітинова, олеїнова, лінолева, ліноленова, стеаринова. Всі вони приносять значну користь: живлять і відновлюють всі тканини, покращують роботу головного мозку, серця, внутрішніх органів, позитивно впливають на стан судин, що беруть участь в процесі кровотворення, виводять з організму шкідливий холестерин, омолоджують. Жирні кислоти дуже цінні, при їх нестачі виникає безліч проблем зі здоров’ям.

Мікроелемент селен присутній в салі у досить великій кількості, в інших продуктах його на порядок менше. Це корисна речовина, сильний антиоксидант, який необхідний для повноцінного функціонування серцево-судинної системи, а також захисту нуклеїнових кислот від розпаду.

Лецитин, який також міститься в свинячому салі, потрібен людині як речовина, що забезпечує еластичність кров’яних судин і захисту клітинних мембран. Каротин також є хорошим антиоксидантом, ще він потрібен для підтримки здоров’я органів зору, попередження розвитку короткозорості, далекозорості та інших подібних проблем.

Отже, виходячи їх хімічного складу, можна сказати, що сало працює на зміцнення імунітету, це забезпечують вітаміни і речовини, які зміцнюють оболонку клітин (каротин), що перешкоджає проникненню вірусів і бактерій.

Сало позитивно впливає на стан всіх тканин, що не дає внутрішнім органам і системам передчасно старіти і зношуватися, вони продовжують працювати в колишньому, нормальному режимі.

Сало може використовуватися як засіб проти запорів, тільки для цього його треба їсти на сніданок. Невеликий шматочок сала спровокує відтік жовчі і це посилить травлення і прискорить проходження їжі по кишечнику.

Сало корисно для судин, воно очищає їх від холестерину, попереджає наростання холестеринових бляшок на стінках, а також чудово виводить з організму різні токсини і отрути.

Доведено, що в невеликих кількостях сало покращує мозкову діяльність і може стати гарною поживою організму в особливо напружений період. Також сало є неймовірно корисним продуктом, з великим енергетичним потенціалом. Якщо вас чекає важка робота, тривала поїздка, фізичні навантаження, рекомендується перед цим поїсти сала. При цьому шлунок не буде перевантажений, а енергії буде стільки, ніби ви щільно пообідали.

Скільки калорій в салі

Калорійність сала досить висока і варіюється в межах 800 — 900 калорій на 100 грам. Така ж калорійність у будь-якої рослинної олії. Але нікому не приходить в голову повністю виключати зі свого раціону олії, навпаки, всім відома їхня харчова цінність. Така ж сама справа і з салом, в розумних межах воно корисне, але при зловживанні перетворюється в лютого ворога.

Дієтологи дозволяють вживати в день 30 г свинячого сала, якщо ви небагато працюєте фізично, то порцію можна збільшити до 50 грам. Їсти сало рекомендується з ранку, перед майбутніми навантаженнями, щоб організм був до них готовий, а не ввечері, насичувати виснажене тіло перед сном — в цьому випадку велика ймовірність того, що ви переберете по калоріях і сало піде вам тільки на шкоду, а не на користь.

Вигляд сала також має велике значення. Найбільшу цінність представляє свиняче сало, яке приготовано способом сухого засолювання, так вдається зберегти всі корисні речовини, адже продукт залишається, по суті, без змін. А ось копчене сало, мариноване і тим більше смажене стрімко втрачає свої корисні властивості та перетворюється в джерело порожнього жиру.

Поєднувати сало слід з рослинними продуктами — огірками, помідорами, капустою, цибулею, злаковими хлібцями. А от їсти сало з картоплею, білим хлібом, кашами не варто, страва вийде дуже калорійною.

Корисним може бути тільки натуральне сало, яке було отримано від свині, яка одержувала повноцінне харчування. Купуючи сало для засолювання на ринку обов’язково запитуйте ветеринарні сертифікати, так як будете вживати сало практично в сирому вигляді, і воно повинно бути «чистим», без паразитів, гельмінтів. Колір сала повинен бути білим або злегка рожевим, жовтий відтінок видає вік сала, воно або старе, або залежане — таке вам не потрібно.

Шкода сала

Основну шкоду сало приносить при його необмеженому споживанні. Але не всім людям сало, навіть в маленьких кількостях буде корисно. Його слід повністю виключити з раціону при захворюваннях печінки, жовчного міхура, при порушеннях холестеринового і жирового обміну, ожирінні. Його не можна давати дітям до трьох років, їх підшлункова залоза не витримає такого навантаження.

1 коментар “Сало: користь і шкода”
  1. Сергій:

    Дуже змістовно і зрозуміло. Не дарма в Америці сало ввели в раціон військовим і визнали корисним продуктом.

Написати коментар