Полуниця при вагітності: користь і шкода


Полуниця – суперечлива ягода. Одні стверджують, що вагітним жінкам не можна їсти полуницю – лякають алергією та іншими проблемами у немовляти. Інші говорять про високу поживну цінність ягоди і радять її всім майбутнім мамам без винятку. Розберемося, коли можна і коли не можна їсти полуницю.

Корисні властивості полуниці

Стиглі ягоди полуниці багаті вітамінами і мікроелементами:

  • Вітамін A міститься в ягодах і листі рослини. Природний антиоксидант пригнічує активність вільних радикалів і перешкоджає руйнуванню тканин. Стимулює захисні сили організму за рахунок впливу на неспецифічні ланки імунітету. Покращує стан шкіри і волосся вагітної жінки. Необхідний на будь-якому терміні, але особливо в I триместрі вагітності, коли йде закладка внутрішніх органів і нервової системи плода.
  • Вітамін C. Аскорбінова кислота вважається природним імуностимулятором. Вона активізує власні ресурси організму, впливає на роботу клітинного і гуморального імунітету, підвищує стійкість до інфекційних захворювань.
  • Вітамін B1. Тіамін захищає клітини від продуктів перекисного окислення ліпідів, впливає на обмін речовин. Покращує роботу головного мозку: стимулює увагу, пам’ять, мислення.
  • Вітамін B9. Фолієва кислота особливо важлива при зачатті дитини і на ранніх термінах вагітності. Вона впливає на формування і функціонування нервової тканини плоду. Дефіцит фолієвої кислоти призводить до розвитку дефектів нервової трубки, стає причиною загибелі плода та викидня.
  • Вітамін E. Регулює роботу ендокринних залоз, впливає на функціонування яєчників. До недавнього часу вважалося, що брак токоферолу призводить до мимовільного викидня. Сьогодні роль вітаміну E представляється не настільки значною, проте допускати його явного дефіциту не варто.
  • Вітамін PP. Нікотинова кислота нормалізує кровообіг, перешкоджає спазму судин і утворенню тромбів. Під час вагітності покращує функціонування плаценти, знижує ризик розвитку гіпоксії плода.
  • Вітамін K. Нормалізує згортання крові і впливає на обмін кальцію в організмі.
  • Калій. Регулює передачу нервових імпульсів і впливає на водно-сольовий обмін.
  • Магній. Бере участь у синтезі білка і деяких ферментів, впливає на функціонування нервової і м’язової тканини.
  • Кальцій і фосфор – важливі компоненти кісткової тканини. Нестача цих елементів нерідко спостерігається у другій половині вагітності. Дефіцит кальцію і фосфору веде до розвитку остеопорозу, карієсу і пульпіту зубної тканини.
  • Елагова кислота. Має протизапальну і антиоксидантну дію, є природним імуностимулятором.

Полуниця також багата клітковиною і пектинами, необхідними для повноцінного травлення і нормальної роботи шлунково-кишкового тракту.

Калорійність полуниці – всього 30 ккал. Ягоду можна їсти тим, хто дотримується дієти і стежить за вагою. Є дані про те, що полуниця сприяє спалюванню жирової тканини.

Коли їсти полуницю

Полуниця піде на користь при таких станах:

  • Зниження апетиту. Таке явище нерідко спостерігається на ранніх термінах вагітності. Відновити апетит допоможуть свіжі ягоди полуниці.
  • Порушення роботи травного тракту. Клітковина у складі полуниці покращує просування їжі по кишечнику, підсилює вироблення травних ферментів і допомагає впоратися із запорами.
  • Набряки. Полуниця володіє слабким сечогінним ефектом і може зменшити легкі набряки, що виникають у другій половині вагітності. Для кращого ефекту варто комбінувати полуницю з іншими ягодами – чорницею, брусницею, чорною смородиною.
  • Артеріальна гіпертензія. Полуниця знижує кров’яний тиск та полегшує загальний стан. Лікарські препарати ягода не замінить, але може використовуватися в комплексі з медикаментами.
  • Респіраторна інфекція. Полуниця стимулює імунітет і прискорює одужання. Можна їсти свіжі ягоди, джем або варення, додавати листя полуниці в чай.

Шкода полуниці

Полуниця – одна з алергенних ягід. У багатьох жінок вона викликає появу висипань та шкірний свербіж. Навіть якщо до зачаття дитини подібної реакції не було, не варто захоплюватися полуницею – алергія може зненацька виникнути під час вагітності.

Є думка, що ягоди полуниці викликають алергічний дерматит у новонародженого. Тому вагітним і годуючим жінкам часто забороняють їсти полуницю. Доказів цієї теорії немає. Не знайдено достовірних підтверджень того, що полуниця, з’їдена жінкою під час вагітності, веде до розвитку алергії у дитини.

Не варто їсти полуницю при токсикозі на ранніх термінах гестації і при загостренні хронічного гастриту. Солодка ягода стимулює вироблення шлункового соку, запускає синтез травних ферментів і погіршує стан жінки. Не піде на користь полуниця і при хворобах кишечника, що супроводжуються діареєю та метеоризмом.

Спосіб приготування

Свіжі ягоди полуниці максимально зберігають вітаміни і мікроелементи. Ягоди їдять з цукром, вершками і молоком, додають в солодкі десерти, коктейлі та напої. Полуниця йде на приготування випічки, служить хорошою добавкою для фруктово-ягідних салатів. Заморожена ягода практично не втрачає своїх корисних властивостей.

Полуницю не варто їсти натщесерце – вона дратує слизову оболонку шлунка. Стиглі ягоди підійдуть для десерту після основного прийому їжі. Не варто їсти полуницю на ніч – сечогінний ефект завадить спокійному сну.

Суворої норми полуниці для вагітних немає. Більшість лікарів радять не захоплюватися і з’їдати не більше жмені свіжих ягід на день. Якщо при вживанні полуниці з’являються небажані реакції, потрібно прибрати її з раціону. Після пологів жінкам, що годують ягоди треба їсти з обережністю – може бути алергія у дитини.

Написати коментар