Червона ікра для дітей: користь і шкода, з якого віку можна давати


Червона ікра – улюблені ласощі, які традиційно присутні на наших святкових столах. І рідкісний малюк, побачивши гарні червоні горошинки, не загориться бажанням спробувати, що ж це таке. Як раз в цей момент у мами і тата виникають сумніви. А чи можна давати червону ікру дитині? З якого віку і в якій кількості? Розберемося разом.

Користь червоної ікри

Це продукт з багатим складом, в ньому багато корисних для організму речовин:

  • лецитин – потрібен для будівництва клітинних оболонок, підтримки коректної роботи мозку, нервової системи, печінки;
  • вітаміни А, В, D і E, які життєво важливі для правильного розвитку дітей, їх здоров’я і енергійності;
  • кальцій – необхідний зростаючому організму, робить міцними кістки і зуби;
  • жирні кислоти, які допомагають роботі мозку, благотворно впливають на серце, беруть участь у нормалізації ваги, є джерелом енергії і бадьорості;
  • йод – необхідний для нормального функціонування ендокринної системи, правильного обміну речовин;
  • залізо – важливо для підтримки необхідного рівня гемоглобіну в крові, зміцнення захисних сил організму.

Крім того, вживання червоної ікри допоможе підтримати гостроту зору, поліпшити стан нігтів, волосся та шкіри, вивести холестерин і радіонукліди.

Запобіжні заходи

  • Червона ікра – алергенний продукт. Найчастіше реакція проявляється у вигляді висипань на шкірі. Причому алергія не обов’язково виникає при першому вживанні, а тому за малюком потрібно уважно спостерігати після кожної проби.
  • У складі червоної ікри, яка доступна сьогодні на прилавках наших магазинів, часто є шкідливі харчові добавки. Наприклад, уротропін, який, потрапляючи в організм людини, перетворюється в токсичну речовину. До речі, навіть ті добавки, які офіційно дозволені до використання (сорбінова кислота, бензоат натрію), нешкідливими не є, а значить, для дітей небезпечні.
  • Зважаючи на те, що ікра має високу енергетичну цінність (іншими словами – дуже калорійна), її надлишок в меню сприяє набору ваги. Та й засвоювати продукт у великій кількості травній системі складно. Тому необхідно знати і дотримуватися міри.
  • Можлива індивідуальна непереносимість продукту, яка, як правило, проявляється в висипці, нудоті, блювоті, проблемах зі стільцем (можливі як діарея, так і запор) та інших неприємних симптомах.
  • Червона ікра протипоказана при хворобах серцево-судинної системи, нирок, а також при цукровому діабеті.

Як вибирати

Вибираючи ікру, неодмінно зверніть увагу на:

  • Зовнішній вигляд. Ікринки повинні бути рівномірно забарвленими, міцними, щільними. Якщо консистенція напіврідка, швидше за все, продукт піддавався заморожування або зберігався неправильно.
  • Запах. Свіжий продукт приємно і ненав’язливо пахне рибою. Сильний, різкий, неприємний запах говорить про наявність ароматизаторів, погану якість або про те, що продукт зіпсований.
  • Етикетку. На упаковці обов’язково має бути інформація про виробника, дату виробництва та розфасовки. В складі не повинно бути нічого, крім ікри, солі, олії. Також допускається присутність консервантів Е200 і Е211.

Вдома, звичайно ж, потрібно спробувати ікру, перш ніж давати її дитині. Хороша ікра прилипає до зубів, на смак помірно солона, без сторонніх присмаків.

Само собою зрозуміло, що для дітей необхідно вибирати продукт вищої якості, це питання здорового глузду і безпеки. Якщо ікра оброблена певним чином і правильно зберігалася, то вона збереже і користь, і багатий смак. Контрафакт небезпечний тим, що при його виробництві могли порушуватися санітарні норми та правила, рецептура, режим зберігання. Все це потенційно може призвести до сильних отруєнь. Вибирайте продукт, в якому ви повністю впевнені, купуйте тільки у надійних місцях.

З якого віку можна давати ікру, як вводити її в раціон

  • До 1 року. Давати червону ікру протипоказано. В цей час допустимо давати тільки звичайну рибу у вигляді пюре або додану у овочевий суп.
  • 2,5–3 роки. Організм майже адаптувався до загального столу. Можна давати малюкові спробувати червону рибу або осетра в кількості не більше 10-15 р. В такій рибі багато якісного высокоусвояемого білка і корисних жирів.
  • 3 роки і старше. З цього віку пропонувати дитині червону ікру можна не частіше 2 разів у тиждень, якщо він добре не переносить. Максимальна порція – 15 г на день. Вживання ікри буде виправданим приносити користь, якщо не перевищувати рекомендовані порції і вибирати хороший продукт.

Більшість фахівців сходяться на думці про те, що до 3 років ікра в меню дитини зовсім не обов’язкова, а немовлятам – і зовсім протипоказана. В даному випадку ризиків набагато більше, ніж передбачуваної користі.

Що стосується введення в раціон, то для першої проби малюкові вистачить всього декількох ікринок, з обов’язковим подальшим спостереженням за переносимістю нового продукту. Якщо все добре, поступово кількість ікри збільшують до 15 м – це максимальний добовий обсяг для дитини. Оптимальна частота – не більше 1-2 разів на тиждень і рідше. Врахуйте також, що ікру не потрібно давати незадовго до сну, інакше у дитини можлива нічна спрага.

В якому вигляді давати червону ікру дітям

Найпоширеніший варіант – звичайний бутерброд з вершковим маслом і ікринками зверху.

Також ікрою можна:

  • наповнювати половину відвареного круто яйця;
  • прикрашати пюре з картоплі або омлет (прикрашати, по суті, можна будь-які страви: малювати ікринками квіточки і пики – це звичайно дуже подобається дітям і підвищує харчової інтерес);
  • нафарширувати млинці;
  • урізноманітнити салати: ікра чудово поєднується з сиром, яйцем, кальмарами, вареною картоплею, авокадо;
  • прикрасити запечена картопля. Для цього необхідно помити його і запекти в духовці у фользі. Потім розрізати на 4 частини, зверху на кожну скибочку покласти суміш з сиру, сметани, солі та зелені, а зверху прикрасити червоною ікрою.
Написати коментар