Аґрус при вагітності: користь і шкода, як краще вживати


Аґрус у нашій країні дозріває в середині-наприкінці літа. Його їдять у свіжому вигляді, з нього роблять варення, джеми, напої. Ця ягода – цінне джерело вітамінів і мікроелементів. У чому користь агрусу при вагітності, читайте в статті.

Корисні властивості агрусу

До складу агрусу входять:

  • Вітамін A. Бере участь у синтезі ферментів, необхідних для нормального функціонування печінки, м’язів і кісток, сполучної тканини. Впливає на обмін речовин в зростаючих клітинах плода. Визначає синтез статевих гормонів і забезпечує благополучне протягом вагітності. Впливає на вироблення інтерферону і роботу імунної системи. Дефіцит вітаміну A призводить до безпліддя і може стати причиною викидня.
  • Вітамін C. Впливає на ключові ланки імунітету, захищає від розвитку інфекційних захворювань, активізує приховані ресурси організму. Нестача аскорбінової кислоти порушує роботу імунної системи, провокує загострення хвороб.
  • Вітаміни групи B. Беруть участь у багатьох метаболічних процесах, синтезі ферментів. Забезпечують безперебійну роботу внутрішніх органів. Впливають на розвиток нервової системи плоду. Нестача вітаміну В9 (фолієвої кислоти) веде до появи вад розвитку і переривання вагітності.
  • Вітамін Е Є антиоксидантом і імуномодулятором. Захищає клітини від руйнування, підтримує імунну систему. Нормалізує роботу статевих органів і вироблення гормонів, необхідних для благополучного перебігу вагітності.
  • Кальцій і фосфор. Впливають на розвиток кісток, м’язів і зв’язок плоду, закладку молочних і постійних зубів. Нестача цих елементів призводить до вад розвитку. Для жінки недолік кальцію і фосфору загрожує швидким руйнуванням зубів, остеопорозом.
  • Магній. Розслабляє матку, перешкоджає мимовільного викидня. Нестача магнію загрожує перериванням вагітності. Дефіцит цього елемента призводить до судом литкових м’язів у майбутніх мам.
  • Залізо. Бере участь в транспорті кисню до тканин. Нестача заліза призводить до розвитку анемії, загрожує гіпоксією плода. В агрусі заліза небагато, і повністю забезпечити потреби вагітної жінки він не може.
  • Йод. Цей пункт особливо важливий на ранніх термінах вагітності. При нестачі йоду щитовидна залоза не може повноцінно працювати, синтез її гормонів сповільнюється, і розвивається гіпотиреоз. Такий стан небезпечно для плоду, що може привести до його загибелі, важких порушень розвитку.
  • Клітковина. Посилює перистальтику кишечника, полегшує просування і перетравлення їжі, перешкоджає розвитку запорів. Ці властивості агрусу особливо важливо на пізніх термінах вагітності, коли матка тисне на кишечник, і запори практично неминучі.

Агрус піде на користь при таких станах:

  • Втома, слабкість, стомлюваність – звичні супутники ранніх термінів вагітності й останні тижні перед пологами. Плоди агрусу наситять організм вітамінами, запустять приховані ресурси, додадуть сил.
  • Анемія. Одним аґрусом анемію не вилікувати, але можна полегшити стан. В комплексі з препаратами заліза плоди підвищують гемоглобін і попереджають гіпоксію плода.
  • Набряки. Відвар з листя агрусу володіє сечогінним ефектом. Рекомендується пити його в першу половину дня.
  • Запори. Свіжі і засушені плоди поліпшують перистальтику кишечника.
  • Хвороби жовчовивідних шляхів. Агрус підсилює вироблення травних ферментів, активізує викид жовчі, перешкоджає утворенню каменів.
  • Часті інфекційні захворювання. Свіжі плоди, компот й варення з агрусу зміцнять імунітет.
  • Хвороби серцево-судинної системи. Агрус зміцнює судини, знижує їх проникність, покращує потік крові. Плоди підуть на користь при гіпертонічній хворобі – вони знижують артеріальний тиск.

Є думка, що плоди агрусу працюють як адсорбент. Вони виводять з організму небезпечні токсини. Тому агрус рекомендований тим, хто змушений приймати велику кількість лікарських засобів – наприклад, жінкам при ускладненнях вагітності.

Шкода агрусу

Свіжі плоди не рекомендуються в таких ситуаціях:

  • Токсикоз ранніх термінів вагітності. Агрус підсилює вироблення шлункового соку, провокує нудоту і блювоту.
  • Гастрит та виразкова хвороба в стадії загострення. Свіжі плоди провокують синтез соляної кислоти та жовчі, погіршують стан жінки.
  • Захворювання кишечника з схильністю до діареї. Агрус посилює перистальтику і проносить стілець.
  • Індивідуальна непереносимість. Може бути алергічна реакція на агрус: шкірний свербіж, висипання.

З обережністю – при цукровому діабеті. Плоди агрусу містять глюкозу і можуть погіршити стан.

Як їсти аґрус

Вагітним жінкам на користь підуть свіжі плоди – але тільки якщо немає протипоказань. Добової норми немає, але краще не захоплюватися. Нехай це буде один стакан ягід в день – цього достатньо, щоб заповнити дефіцит вітамінів і мікроелементів.

Сушені плоди агрусу зберігають велику частину своїх корисних властивостей. Їх можна додавати в другі блюда і випічку, робити напої і солодкі соуси.

Плоди агрусу йдуть на приготування варення та джему. Чим менше цукру – тим краще. Вагітним жінкам не варто захоплюватися солодкими продуктами – вони провокують набір ваги і ведуть до метаболічних порушень.

З агрусу можна готує відвар або компот. Такий напій добре втамовує спрагу, знижує артеріальний тиск і допомагає впоратися з набряками. Листя агрусу можна додавати в чорний або зелений чай, змішувати з каркаде.

Агрус входить до складу багатьох косметичних засобів. Він підвищує тургор і еластичність шкіри, допомагає боротися з сухістю і лущенням. Креми і маски на основі агрусу зволожують шкірні покриви і покращують колір обличчя.

Написати коментар