Заготовки з ревеню на зиму: смачні рецепти приготування

Ревінь містить масу корисних елементів, особливо він багатий фолієвою кислотою, аскорбінкою, магнієм. Багато з тих, що входять до складу продукту вітамінів зберігаються і після термічної обробки. Більшості з наших співвітчизників з дитинства знайомий смак компоту з ревеню, пиріжків з начинкою з цього овоча. Володіючи приємною кислинкою, він надає десертів неповторний смак.

Часто ревінь вирощують, щоб вже на початку літа ласувати корисними солодощами з нього, заповнюючи потреби організму у вітамінах. Досвідчені господині не упускають можливості заготовити ревінь на зиму, щоб забезпечити сім’ю вітамінними десертами на весь рік. Класичних способів заготівлі цього продукту на зиму існує безліч, і кожен з них має свої переваги.

Особливості приготування

Щоб заготовки з ревеню добре зберігалися і їх смак виправдав ваші очікування, необхідно знати кілька моментів.

  • Ревінь не є їстівним повністю. Листя рослини містять занадто багато щавлевої кислоти, в такій концентрації вона здатна завдати серйозної шкоди організму. У їжу годяться лише черешки ревеню.
  • Для домашніх заготовок використовують молоді черешки. Якщо їх не зрізати вчасно, вони загрубеют. Великі грубі волокна зроблять продукт неприємним на смак і важким для шлунка.
  • Верхній шар черешків ревеню має приємний рожевий відтінок, який багато господинь намагаються зберегти. До того ж в шкірці міститься найбільше корисних речовин. Однак якщо черешки трохи переросли, їх краще очистити, використовуючи для заготівлі на зиму лише більш ніжну центральну м’якоть.
  • Ємності, в яких ревінь або заготовки з нього будуть зберігатися взимку, повинні бути чистими. Контейнери для заморожування досить вимити і дати їм обсохнути. Банки під компот, варення та інші консерви необхідно простерилізувати, це ж стосується і кришок, якими ці банки будуть закриватися.
  • Ревінь зручно заготовлювати в тому вигляді, в якому ви плануєте його вживати. Якщо ви віддаєте перевагу напої з цієї рослини, заготовити доцільно сік або компот. Якщо ви використовуєте ревінь для випічки, варто запастися варенням і джемом. Як самостійний десерт можна подавати желе з ревеню. Заморожений ревінь можна використовувати протягом року на свій розсуд, у тому числі і для приготування солоних страв.

Оскільки є можливість заготовити ревінь на зиму самими різними способами, єдиної технології консервації цього продукту не існує. Нюанси, пов’язані із заготівлею черешків тим або іншим способом, зазначаються в конкретному рецепті. Уважно вивчивши інструкцію, що супроводжує його, ви уникнете помилок.

Заморожування ревеню на зиму

Склад:

  • ревінь – скільки зібрано.

Спосіб приготування:

  • Ревінь помийте, одночасно видаливши з черешків листя. Черешки наріжте шматками по 2 див.
  • У каструлі закип’ятіть воду, опустіть в неї шматочки ревеню.
  • Бланшируйте 1-2 хвилини. Це дозволить зберегти специфічний відтінок овоча при його заморожування.
  • Відкиньте ревінь на друшляк, дайте йому обсохнути, щоб не заморожувати воду.
  • Наповніть черешками чисті і сухі контейнери, щільно закрийте їх, поставте у морозильну камеру.

Заморозити ревінь можна і в пакетах. Наповнивши їх шматочками овоча, з них необхідно видалити зайвий повітря, після чого їх залишається щільно закрити, скориставшись спеціальним пристосуванням, расплавляющим пластик і склеює його за допомогою дії високої температури, або щільно зав’язавши вузлом.

Ревінь, заморожений в чистому вигляді (без додавання цукру) може зберігатися в морозильній камері до 12 місяців. Після розморожування повторному заморожуванню його ставити не можна. Така заготовка може бути використана для приготування не тільки солодких страв, але і супу, соусу.

Компот із ревеню на зиму

Склад (на 4 л):

  • ревінь – 0,5 кг;
  • цукор – 0,75 л;
  • вода – 3 л;
  • кориця (не обов’язково) – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Ревінь вимийте, обсушити, наріжте невеликими кубиками (приблизно по сантиметру або трохи менше).
  • Залийте чистою холодною водою, залиште на 20-30 хвилин.
  • Злийте воду.
  • Цукор засипте в каструлю, додайте води. Помішуючи, доведіть до кипіння.
  • Коли цукор повністю розчиниться, додайте в сироп ревінь. Варіть компот на повільному вогні 20-30 хвилин. За 10 хвилин до готовності додайте в нього корицю.
  • Стерилізуйте банки і відповідні до них кришки.
  • Наповніть банки приготованим компотом, закатайте.
  • Банки переверніть догори дном. Укутайте теплою ковдрою.

Після того як банки охолонуть, заготовку можна прибрати на зберігання в комору: компот добре стоїть при кімнатній температурі. Перед вживанням напій рекомендується розбавляти чистою кип’яченою водою.

Сік з ревеню на зиму

Склад (на 3 л):

  • ревінь – 5 кг;
  • цукор – 0,25 кг;
  • свіжа м’ята (не обов’язково) – 50 г.

Спосіб приготування:

  • Ревінь добре помийте. Наріжте невеликими кубиками.
  • Покладіть в друшляк частина ревеню, опустіть на 2 хвилини в киплячу воду, потім тут же помістіть друшляк з овочем в ємність, наповнену холодною водою. Через хвилину пересипте в емальований таз або інший посуд.
  • Таким же чином обробіть залишився ревінь.
  • Вичавіть сік з ревеню. Зробити це можна різними способами: за допомогою соковижималки, преса. Можна м’ясорубкою або блендером подрібнити черешки і віджати з пюре сік через складену в кілька шарів марлю.
  • У ємність з соком покладіть дрібно посічену м’яту, залиште на 6 годин.
  • Процідіть сік, додайте в нього цукор.
  • На повільному вогні доведіть сік до кипіння, але не кип’ятіть. Цукор за цей час повинен розчинитися.
  • Перелийте сік в стерилізовані банки або пляшки.
  • На дно великої каструлі покладіть тканину, поставте ємності з соком.
  • Наповніть каструлю водою приблизно до плічок банок.
  • Стерилізуйте 15-30 хвилин, в залежності від обсягу наповнених соком ємностей: 15 хвилин на підлогу-літрові банки або пляшки, 30 хвилин – на півторалітрові. Якщо ви закрили сік в трилітрову банку, збільште час стерилізації до 40-45 хвилин.

Остуджувати банки з соком з ревеню потрібно в перевернутому вигляді під чимось теплим. Зберігати його бажано в прохолодному місці.

Варення з ревеню

Склад (на 1,5 л):

  • ревінь – 1 кг;
  • цукор – 1 кг;
  • ванілін або кориця (не обов’язково) – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Молоді пагони ревеню помийте, наріжте шматочками товщиною близько 1 см.
  • Опустіть шматочки рослини у киплячу воду, бланшируйте 2-3 хвилини.
  • Виловите шматочки шумівкою, покладіть в ємність з холодною водою.
  • Коли ревінь охолоне, відкиньте його на друшляк, дайте трохи обсохнути.
  • Покладіть ревінь в емальований таз або каструлю. Не підійде лише посуд з алюмінію: цей матеріал при взаємодії з кислотами виділяє шкідливі речовини.
  • Засипте цукром. Залиште на 6 годин або навіть на ніч у прохолодному місці. Не забудьте накрити таз марлею або тонкою тканиною для захисту від комах.
  • Поставте таз на повільний вогонь. Доведіть вміст до кипіння. Якщо на поверхні виступить піна, зніміть її. Додайте корицю або ванілін. Варіть 15 хвилин.
  • Варення розлийте по стерилізованим банкам, щільно закрийте.

Під пластиковими кришками варення з ревеню зберігають у прохолодному місці. Якщо закрити банки герметично металевими кришками, то варення з ревеню можна зберігати в коморі.

Варення з ревеню

Склад (на 1,5 л):

  • ревінь – 1 кг;
  • цукор – 1 кг

Спосіб приготування:

  • Ревінь помийте, обсушити, наріжте шматками по 1-2 див.
  • Подрібніть овоч до стану пюре за допомогою блендера або м’ясорубки.
  • Помістіть пюре в миску або каструлю, засипте цукром, приберіть на добу в прохолодне місце.
  • Поставте підготовлену суміш на плиту. Варіть півгодини, помішуючи. При появі на поверхні піни обов’язково знімайте її.
  • Готовому джему дайте постояти 2 години, знову доведіть його до кипіння.
  • Розкладіть джем з підготовленим банкам, укупорьте їх.

Варення з ревеню добре стоїть при кімнатній температурі. Його можна використовувати для приготування бутербродів, пиріжків, булочок. Цей рецепт джему вважається класичним. Інші варіанти готуються з додаванням апельсинових кірок, яблук і кориці, інших інгредієнтів.

Желе з ревеню

Склад (на 3,4 л):

  • ревінь – 1 кг;
  • вода – 2 л;
  • желатин – 20 г;
  • цукор – 0,75 кг;
  • кориця або ванілін (не обов’язково) – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Ревінь, вимивши і обсушивши, наріжте дрібними шматочками, покладіть в каструлю.
  • Желатин розчиніть в половині склянки прохолодної води.
  • Залишилася залийте водою ревінь, доведіть до кипіння, поваріть 5 хвилин.
  • Додайте цукор, корицю або ванілін, продовжуйте варити 15 хвилин.
  • Процідіть відвар, поверніть в каструлю, підігрійте.
  • Влийте відвар розчинений желатин, поваріть на повільному вогні 5 хвилин.
  • Желе розлийте по підготовленим банкам – охолонувши, воно стане густіше.
  • Щільно закрийте банки. Коли вони охолонуть до кімнатної температури, приберіть в холодильник.

Желе з ревеню – готовий десерт. Зберігати його можна лише в холодильнику і не дуже тривалий час: з’їсти ласощі бажано до Нового року.

Заготовивши ревінь на зиму за класичними рецептами, ви можете бути впевненими в тому, що сім’я буде надовго забезпечена смачним і корисним ласощами.


Додати коментар