Як смачно посмажити ікру карася: 5 рецептів приготування


Карасів смажать багато. Особливо часто ця страва буває на столі в сім’ях, в яких є люди, які захоплюються риболовлею. Після патрання річкової риби залишаються не тільки непотрібні відходи, але й ікра. Це цінний продукт, який в жодному разі не можна викидати, адже з нього можна зробити безліч по-справжньому смачних страв.

Смажена ікра карася має апетитний помаранчевий колір, добре поєднується з овочами, але хороша і сама по собі. Її можна подавати в якості гарячої і холодної закуски, в тому числі в якості основної страви.

Особливості приготування

Смачно посмажити ікру карасів зможе навіть недосвідчена господиня. Але для того щоб смак готової страви нікого не розчарував, необхідно знати і враховувати кілька важливих моментів.

  • Якщо чистячи і потрошити рибу, кулінар проявив необережність і пошкодив жовчний міхур, ікру з цієї риби використовувати для приготування страви не варто. Вона буде сильно гірчити і тим самим зіпсує органолептичні якості готового страви.
  • Перед приготуванням ікру карася потрібно обережно помити і очистити від темної плівки і згустків крові. Зазвичай це роблять кінчиком ножа, допомагаючи рукою. Якщо ікра буде смажитися цілком, більше нічого робити не потрібно. Якщо вона стане частиною котлет, оладок, омлету або інших страв, її додатково перетирають через сито. Це дозволяє очистити її від плівки ще краще.
  • Смажать ікру річкової риби на розпеченій сковороді, покритої рослинним маслом, до готовності. Готовність страви визначають за кольором. Сира ікра блякла, сіро-коричнева, волога. Готова ікра суха, пухка, помаранчева.
  • Ікру можна посмажити цілком або подрібненою. При смаженні цілої ікри її обкачують у борошні, кладуть у киплячу олію і обсмажують з двох сторін за 4-5 хвилин. При смаженні ікри, розділеної на шматочки і ікринки, її періодично перемішують, щоб вона обсмажилася рівномірно.
  • Для додання ікрі річкової риби більш приємного смаку і аромату її можна збризнути лимонним соком, поперчити, приправити іншими спеціями і пряними травами, призначеними для приготування рибних страв.
  • Якщо ви подаєте смажену ікру з гарніром, в його якості можна використовувати приготовлений будь-яким способом картоплю, смажені або запечені овочі. Також карасиная ікра непогано поєднується з рисом.

Карасиную ікру можна посмажити одну або з овочами, яйцями, у вигляді оладок або котлет. Варіантів цієї страви кілька, так що вибір у кулінара є.

Класичний рецепт смаженої ікри карася

Склад:

  • ікра карася – 0,3 кг;
  • лимон (не обов’язково) – 0,5 шт.;
  • сіль, мелений перець – за смаком;
  • борошно пшеничне – 30-50 г;
  • рафінована рослинна олія – скільки піде.

Спосіб приготування:

  • Підготуйте ікру, очистивши її від плівок.
  • З половини лимона вичавте сік, збризніть їм ікру, залиште на 10-15 хвилин, щоб вона трохи промаринувалася.
  • Просійте борошно, змішайте її з сіллю і перцем. Можна також додати в борошно трохи сушеного кропу.
  • Обваляйте ікру в борошні.
  • На сковороді розігрійте олію, викладіть на неї ікру. Обсмажуйте її на повільному вогні протягом 5 хвилин, потім переверніть і готуйте ще 4-5 хвилин.

Смажену класичним способом ікру можна подавати як гарячою, так і холодною. Вона хороша сама по собі, але її можна доповнити овочевим гарніром. Також її можна подати як закуску до пива.

Смажена ікра карася в сметанному соусі

Склад:

  • ікра карася – 0,5 кг;
  • борошно пшеничне – 50 г;
  • сметана – 100 мл;
  • часник – 2 зубчики;
  • ріпчаста цибуля – 100 г;
  • вершкове масло – 40 г;
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Ікру карася очистіть від плівки, збийте вінчиком або протріть через сито. Додайте сіль, перець, перемішайте.
  • Цибулю звільніть від лушпиння, наріжте маленькими кубиками.
  • На сковороді розтопити масло, покладіть в нього лук. Обсмажуйте його, поки він не стане прозорим.
  • Викладіть до цибулі карасиную ікру. Обсмажуйте їх разом протягом 5 хвилин, перемішуючи лопаткою.
  • Сметану викладіть в миску, додайте до неї борошно, збийте їх віночком.
  • Пропустіть через прес часник, змішайте зі сметаною.
  • Викладіть сметанний соус на карасиную ікру.
  • Накрийте сковороду кришкою і тушкуйте ікру протягом 10 хвилин.

Приготована за цим рецептом ікра карася виходить ніжною і ароматною. Її із задоволенням їдять навіть ті, хто недолюблює запаху річкової риби.

Ікра карася, смажена з яйцем

Склад:

  • ікра карася – 0,25 шт.;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • сіль, перець – за смаком;
  • рафінована рослинна олія – 20 мл

Спосіб приготування:

  • Ікру карася протріть через сито, одночасно звільнивши від плівок.
  • Підсоліть і поперчіть. Збийте вінчиком.
  • У миску з ікрою розбийте яйце збийте продукти віночком разом.
  • На сковороді розігрійте олію, вилийте на неї икорную суміш.
  • Обсмажуйте продукти протягом 8-10 хвилин, перемішуючи, поки ікра не стане рихлою і не придбає помаранчевий колір.

Приготовлене страву добре поєднується з рисом, картоплею, запеченими овочами.

Ікра карася, смажена з яйцем і манкою

Склад:

  • ікра карася – 0,3 кг;
  • манка – 50 г;
  • яйце куряче – 2 шт.;
  • сіль, приправи для риби – на смак;
  • рафінована рослинна олія – скільки піде.

Спосіб приготування:

  • Яйця розбийте в миску, додайте очищену від плівок ікру карася.
  • Збийте продукти віночком або міксером на малих обертах, перетворивши їх в однорідний склад.
  • Додайте сіль і спеції, всипте манку. Ретельно перемішайте. Дайте постояти чверть години, щоб манка набухла.
  • На сковороді розігрійте олію, вилийте в сковороду підготовлену суміш з яєць, манки і карасиной ікри. Накрийте сковороду кришкою. Обсмажуйте омлет протягом 5-7 хвилин, поки він не підрум’яниться.
  • Переверніть і смажте омлет до готовності.

Страва, приготована за цим рецептом, подається до столу як самостійне страву. При бажанні його можна доповнити сметаною або підходить до рибі соусом.

Смажена ікра карася з овочами у вершках

Склад:

  • ікра карася – 0,3 кг;
  • морква – 100 г;
  • ріпчаста цибуля – 100 г;
  • рафінована рослинна олія – скільки піде;
  • вершки жирністю 20 % — 50 мл;
  • сіль, перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Цибуля звільніть від лушпиння, наріжте його невеликими кубиками.
  • Наскрібши, помийте морква, обсушіть її серветкою, натріть.
  • Помийте ікру, звільніть від плівок.
  • На сковороді розігрійте олію, покладіть в нього цибулю і обсмажте його до прозорості.
  • Додайте моркву, обсмажуйте овочі разом протягом 5 хвилин.
  • Викладіть на сковороду з овочами ікру, поперчіть її і посоліть.
  • Обсмажуйте продукти разом. Періодично перемішуючи, протягом 5 хвилин.
  • Влийте в сковороду вершки, накрийте її кришкою. Потушкуйте страву протягом 5-7 хвилин і подавайте до столу.

Ніжна і ароматна ікра карася, посмажена з овочами в вершках, — це справжній делікатес, від якого важко відмовитися.

Після приготування карасів може залишитися багато ікри. Якщо її посмажити, вийде смачна страва, яка не поступається своїми органолептичними якостями смаженим карасям. Приготувати її можна за кількома рецептами, кожен з яких має своїх шанувальників. Майже всі варіанти закуски хороші як в гарячому, так і в холодному вигляді.


Написати коментар