Соус пілаті з консервованих помідорів: особливості приготування


Багатьом з господинь майже напевно доводилося використовувати для приготування рідкої приправи до тієї чи іншої страви консервовані томати. Але мало хто знає, що в результаті у них виходив італійський соус пілаті. Таку назву йому дали за співзвучність з назвою популярних в Італії консервів з очищених помідорів у власному соку (Pelati). Цей соус універсальний. Його можна подавати до м’яса, риби, макаронів, овочів. Особливо добре він підходить до страв італійської кухні: до пасти, лазаньї, піци. Зробити його можна за кількома рецептами, так що варіант цієї рідкої приправи можна підібрати майже на будь-який смак.

Спосіб приготування

Приготувати соус пілаті на своїй кухні зможе навіть початківець кулінар, але для отримання найкращого результату йому в нагоді знання кількох важливих моментів.

  • Використовувати для приготування італійського томатного соусу найкраще консерви, які мають відповідну назву (Pelati), однак вони не продаються у всіх магазинах і не всім доступні за ціною. Альтернативою можуть слугувати томати у власному соку, що продаються в магазині або закриті в домашніх умовах. Найбільшою мірою підійдуть вже очищені перед консервацією овочі в заливці з томатного соку, що має збалансований кисло-солодкий смак або зовсім не містить майже ніяких добавок. Якщо заливка кисла або має смак і аромат спецій, які не входять до складу соусу, смак готової рідкої приправи може виявитися далеким від очікуваного.
  • Якщо ваші томати у власному соку не очищені від шкірки, її доведеться видалити перед приготуванням соусу, так як вона зіпсує смак готової приправи. Коли тонка шкірка помідорів прилипає до неба, задоволення від вживання страви отримати неможливо.
  • Основним інгредієнтом соусу пілаті є паста з консервованих помідорів, але вона може бути доповнена свіжою зеленню або сушеними травами, часником, цибулею, морквою, сиром, іншими інгредієнтами. Особливо добре італійське походження соусу вдається підкреслити базиліком, орегано, букетом сушених італійських трав.
  • У більшості випадків приготування соусу з консервованих томатів є простим, але тривалим процесом. Час потрібний для уварювання томатної маси до бажаної густоти. Оптимальна консистенція залежить від того, з якою метою ви готуєте соус. Найбільш рідкий склад потрібно для спагетті, найбільш густий – для змазування основи італійського відкритого пирога. Збираючись порадувати близьких стравами з приправою пілаті, потрібно запастися терпінням і почати процес готування заздалегідь.

Зберігати готовий пілаті потрібно в холодильнику. Якщо помістити його в стерилізовану скляну ємність і щільно закрити, то він не зіпсується тривалий час. При зберіганні в звичайній мисці або соуснику термін придатності приправи скоротиться до 2-3 днів.

Простий рецепт соусу пілаті

Склад:

  • помідори, консервовані у власному соку – 0,5 л;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • сушені базилік і орегано – по 5 г;
  • оливкова олія – 40 мл;
  • сіль, цукор – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Розкрийте банку з томатами. Якщо овочі не очищені, зніміть з них шкірку. Великі плоди розріжте на кілька частин.
  • Покладіть томати (або їх шматки) в чашу блендера. Залийте їх соусом з банки, попередньо видаливши з нього гілочки кропу, зубчики часнику і інші компоненти, використані при консервації овочів.
  • Увімкніть прилад і перебити томати, перетворивши їх разом з соусом в однорідну масу.
  • Зубчики часнику розрізати навпіл.
  • У сотейнику розігрійте масло, покладіть в нього часник. Обсмажуйте його, поки не пролунає виразний часниковий аромат.
  • Видаліть часникові зубчики з сотейника, помістіть в нього томатну масу. На повільному вогні доведіть її до кипіння.
  • Варіть томатну масу на повільному вогні, періодично перемішуючи лопаткою, поки вона не придбає консистенцію кетчупу. При необхідності додайте трохи цукру і солі. Всипте сушені трави. Перемішайте.
  • Поваріть соус протягом 5 хвилин і зніміть з плити.

Дозвольте соусу трохи охолонути, після чого використовуйте його за призначенням. Він добре підійде для змащування піци. Його можна подавати окремо до страв з м’яса і курки, а також до макаронів.

Гострий соус з консервованих томатів

Склад:

  • консервовані помідори (у власному соку) – 0,5 л;
  • часник – 5 зубчиків;
  • перець чилі – 0,5-1 шт.;
  • сіль, цукор, лимонний сік – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Консервовані помідори, при необхідності очистивши, подрібніть за допомогою блендера до стану пюре.
  • Перелийте соус в сотейник, доведіть до кипіння. Поваріть, помішуючи лопаткою, 5-10 хвилин.
  • Доведіть соус до бажаного смаку, додавши в неї сіль, цукор, сік лимона.
  • Часникові зубчики роздушіть плоскою стороною ножа, дрібно порубаєте, додайте в соус.
  • Очистіть від насіння і перегородок перець. Поріжте його як можна дрібніше. Відправте в сотейник з соусом.
  • Продовжуйте варити соус, помішуючи, ще 2-3 хвилини.

Соус, зроблений за цим рецептом, можна подавати до столу гарячим або холодним. Гарячий соус підійде до пасти, тушкованих овочів, рибних страв. Холодна приправа краще гармонує з м’ясом і дичиною, її можна подати до шашликів, відбивних зі свинини або курки, а також до котлет, сосискам.

Рідка приправа пілаті до пасти

Склад:

  • консервовані помідори – 0,75 л;
  • ріпчаста цибуля – 50 г;
  • часник – 1 зубчик;
  • оливкова олія – 20 мл;
  • сушена зелень – 20 г;
  • твердий сир – 50 г;
  • сіль, перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Помідори, очистивши від шкірки, подрібніть за допомогою блендера.
  • Часник наріжте дрібними шматочками.
  • Цибулю, звільнивши від лушпиння, наріжте маленькими кубиками.
  • У сотейнику розігрійте масло, обсмажте в ньому цибулю і часник. Коли овочі придбають золотистий відтінок, перелийте до них томатну масу.
  • Всипте в соус сушену зелень. При бажанні її можна замінити свіжою. Свіжу зелень попередньо необхідно вимити, обсушити і дрібно порізати.
  • Перемішайте соус і уваривайте його, помішуючи лопаткою, протягом години на дуже повільному вогні.
  • Дрібно натріть сир, всипте його в соус.
  • Інтенсивно перемішайте рідку приправу і зніміть з вогню.

Приготований за цим рецептом соус максимально добре підходить для макаронів, але його можна використовувати і для інших страв. Важливо застосувати його за призначенням відразу після приготування, поки він не встиг придбати надмірно щільну консистенцію.

Соус пілаті з морквою та цибулею

Склад:

  • помідори у власному соку (краще солоні, а не мариновані) – 1 кг;
  • морква – 50 г;
  • ріпчаста цибуля – 50 г;
  • сіль, цукор, перець – за смаком;
  • рафінована рослинна олія – 40 мл;
  • свіжий або сушений базилік – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Наскрібши, помийте моркву. Подрібніть її на тертці з малими отворами.
  • З цибулини зніміть піну. Наріжте овоч дрібними шматочками.
  • Помідори очистіть і перетворіть з допомогою блендера в пюре.
  • На сковороді розігрійте масло, обсмажте в ньому до м’якості цибулю і моркву.
  • Підготуйте базилік, вимивши його, обсушивши і дрібно порізавши.
  • Томатну масу покладіть в каструлю і на повільному вогні доведіть до кипіння.
  • Додайте томатну масу обсмажені овочі і базилік.
  • Томіть соус, періодично перемішуючи лопаткою, 2-3 години на дуже повільному вогні.
  • Додайте сіль, цукор, перець. Поваріть ще 10 хвилин і зніміть з вогню.

Якщо хочеться отримати соус з більш ніжної консистенції, то через 15 хвилин після введення зелені, цибулі і моркви його слід протерти через сито, а потім продовжити уварювати до бажаної густоти.

Соус під назвою пілаті відноситься до числа популярних рідких приправ італійської кухні. Його готують з консервованих помідорів. Готовий соус використовують для приготування піци, подають до рибних і м’ясних страв, овочів і макаронів.

Написати коментар