Перловка для дітей: користь і шкода, з якого віку можна давати


Ідеальний сніданок – це, звичайно ж, каша. Вона дуже корисна і заряджає організм енергією на весь день. Це повною мірою відноситься і до перловки. Цю крупу роблять з ячменю, а готувати з неї можна не тільки каші, але і плов, салати, супи. Але з якого віку рекомендується вводити страви з перловки в дитяче меню?

Користь перловки

Перлова крупа являє собою складні вуглеводи, тому страви з неї дарують тривале відчуття насичення: дитина довго не відчуває почуття голоду і забезпечена енергією на тривалий період. Перловку називають перлиною серед круп, і це обумовлено не тільки зовнішньою схожістю. Справа, швидше, в багатому складі. Крупа містить вітаміни групи В, вітамін Е, йод, фосфор, залізо і безліч інших корисних речовин. За кількістю важливих для організму мікроелементів продукт займає 1 місце серед круп, випереджаючи інші приблизно в 2 рази.

Позитивне дію на організм в наступному:

  • бореться з мікробами, посилює імунітет;
  • забезпечує енергію, підбадьорює, поліпшує настрій;
  • приводить у порядок травлення, допомагає організму звільнитися від шлаків і шкідливих речовин;
  • нормалізує стілець;
  • допомагає роботі нирок і печінки;
  • приводить в норму рівень цукру в крові;
  • зміцнює кістки і зуби;
  • покращує пам’ять і роботу мозку в цілому;
  • впорядковує обмін речовин, що забезпечує нормальний водно-сольовий баланс.

Запобіжні заходи

Страви з перлової крупи засвоюються довго і складно, на тлі цього можливі проблеми з травленням: тяжкість і здуття живота, метеоризм, нестабільний стілець тощо Крупа містить глютен, тому при алергії на нього або целіакії вживати її не можна. Також перловку заборонено їсти при хворобах ШКТ (виразках, гастритах і т. д.).

Крім того, слід враховувати, що готується продукт досить довго, а перед його термічною обробкою потрібно тривалий замочування.

Рекомендації по вибору і зберігання крупи

При виборі зверніть увагу на колір і розмір зерен: вони повинні бути майже однаковими, білого, жовтуватого або зеленуватого відтінку. У крупі не повинно бути сміття, камінчиків, не повинно бути неприємного запаху. Якщо сторонні предмети в крупі все ж зустрічаються, то перед приготуванням її слід добре перебрати.

Зберігайте перловку краще в непрозорою, щільно закритою тарі в сухому місці. Допустимий термін зберігання – 2 роки.

Як і коли вводити в раціон

Через довгого засвоєння і наявності глютену, перловку не можна давати дітям мінімум до 1 року. При відсутності проблем з травною системою, алергії, допускається давати перловку з 1 року, але зрідка і в малих кількостях. В цілому ж педіатри і гастроентерологи сходяться на думці, що введення в дитяче меню цієї крупи краще відкласти до 2 років, якщо справа стосується каші; інші страви, особливо багатокомпонентні, краще починати давати ще пізніше – приблизно з 3 років.

Знайомство краще починати з каші без додавання молока. Спочатку дитині дають 1 ч. л. готової каші, після чого спостерігають за реакцією організму день-другий. Якщо все добре, страву можна пропонувати приблизно раз на тиждень, поступово збільшуючи порцію до норми. Якщо виникли ознаки непереносимості, перловку потрібно виключити з меню і звернутися за консультацією до дільничного педіатра.

Отже, ми з’ясували, що спочатку дітям пропонують кашу на воді без додавання інших інгредієнтів. Але з часом можна буде урізноманітнити блюдо додаванням інших круп, фруктів, сезонних ягід і овочів.

Дітям старше 3 років можна пропонувати перловку з медом або варенням (якщо немає протипоказань). Перловку на молоці дають після введення безмолочного варіанту і не раніше 2-3 років. Що стосується супів, салатів та інших страв з цією крупою, то їх введення в раціон рекомендується починати не раніше 3 років.

Принципи приготування. Рецепти для дітей

Слід враховувати, що при варінні крупа збільшується в 4-5 разів. Правильно зварений перловка – м’яка, набрякла, але не в’язка. Нижче пропонуємо рецепти, відповідні для дитячого меню.

Каша на воді

Інгредієнти:

  • крупа – 1 скл.;
  • вода – 4 скл.;
  • олія соняшникова або оливкова – 2 ст. л.

Крупу перебрати, добре промити. Воду закип’ятити, посолити, влити олію, всипати перловку. Така каша вариться приблизно 1,5 години, під кришкою, на слабкому вогні. Перемішувати не треба. Спосіб приготування підходить для введення в прикорм.

Курячий суп з перловкою

Інгредієнти:

  • куряче філе – 200 г;
  • помідори середнього розміру – 4 шт.;
  • перлова крупа – 100 г;
  • картопля (середня) – 5 шт;
  • вода – 3 л;
  • зелень – за бажанням.

Курку ретельно промити під проточною водою, відварити. Крупу перебрати і промити, після чого, приблизно за 30 хвилин до готовності філе, додати в бульйон. М’ясо до готовності вийняти, остудити, нарізати на невеликі шматочки.

Помити картоплю і помідори, зняти з них шкірку, дрібно нарізати. Додати в бульйон, варити близько 20 хвилин (поки не приготується картопля). Потім додати нарізану курку, а також промиту і дрібно нашатковану зелень.

Розсольник

Інгредієнти:

  • телятина – 300 г;
  • вода – 2,5 л.;
  • перловка – 1 ст.;
  • цибулина невелика – 1 шт.;
  • картопля – 3-4 шт.;
  • морква – 3 шт.;
  • огірки мариновані (невеликі) – 4 шт.

Крупу добре промити (поки вода не стане прозорою) і замочити мінімум на 2 години. М’ясо помити, прибрати жилки, жир, морква почистити. Телятину поставити варити; покласти в каструлю 1 цілу очищену морквину. Варимо, поки м’ясо не приготується (зазвичай 1,5–2 години).

Набряклу перлову крупу залити крутим окропом, накрити кришкою і дати настоятися. Огірочки дрібно нарізати і згасити на слабкому вогні в рослинній олії, моркву і цибулину почистити, нарізати, додати до огірків. Тушкувати овочі кілька хвилин, поки вони не стануть м’якими.

Картоплю почистити, порізати невеликими кубиками. З бульйону вийняти м’ясо і моркву, ще раз закип’ятити його, всипати перловку. Хвилин через 10 додати картоплю, ще через 8-10 – тушковані овочі.

Далі солимо за смаком, перчимо, кладемо лавровий лист (за бажанням). Варимо все ще 10-15 хвилин. Перед тим як зняти з вогню, можна додати трохи огіркового розсолу. Телятину ріжемо на шматочки і викладаємо в готову страву.


Написати коментар