Курячі сердечка на мангалі: смачні маринади, рецепти шашлику, на решітці


Курячі субпродукти значно доступніше за ціною, ніж м’ясо, але майже так само корисні, ситні і смачні. Людям, часто влаштовують пікніки на природі, звичайні шашлики вже набридли, та і коштує таке задоволення недешево. Виходом може стати приготування на вугіллі менш дорогих продуктів, до яких і відносяться курячі сердечка. На мангалі вони смажаться відносно недовго, і якщо їх правильно приготувати, то виходять ніжними, м’якими, соковитими і сподобаються навіть вибагливим гурманам.

Особливості приготування

Процес приготування курячих сердечок на вугіллі не є складним, але має певну специфіку. Не знаючи особливостей приготування цих субпродуктів на мангалі, можна отримати жорстку, суху страву, яку не захочеться їсти. Для того щоб запобігти помилок і отримати очікуваний результат, необхідно знати і враховувати кілька важливих моментів.

  • Зіпсовані курячі сердечка ніколи не перетворяться на гарну страву і можуть бути навіть небезпечні для здоров’я. При купівлі субпродуктів звертайте увагу на їх колір. Свіжі сердечка повинні мати яскравий червоно-коричневий колір. Якщо вони мають блакитнуватий або жовтуватий відтінок, покриті плямами або світлим нальотом, використовувати їх вже не можна. Про несвіжість продукту свідчить неприємний запах.
  • Для приготування на мангалі можна використовувати як свіжі або охолоджені, так і заморожені субпродукти. Якщо розморозити їх правильно, вони не стануть менш соковитими, ніж охолоджені. Розморожуючи сердечка, не підігрівайте їх у мікрохвильовці і не занурюйте в гарячу воду: це негативно позначиться на їх структурі і, відповідно, на смак готової страви. Дозвольте субпродуктам розтанути в природних умовах, без різкого перепаду температур.
  • До смаження на мангалі серця курей необхідно підготувати. Для цього їх очищають від згустків крові, що знаходяться всередині. Для цього серцеві м’язи потрібно надрізати, розкрити, як книжку, і вичистити з них кров ножем або видалити її пальцями. Додатково не завадить видалити плівки, жир і судини, але робити це треба акуратно, щоб субпродукти зберегли свою форму. Очищені сердечка промивають і обсушують, промокаючи серветками. Підготовка субпродуктів на вугіллі також нерідко включає такий етап, як маринування.
  • Тривалість приготування сердечок на вугіллі, якщо вони були попередньо замариновані, становить 15 хвилин. Інакше він може розтягнутися на 20-25 хвилин, в результаті чого субпродукти стануть жорсткими і сухими.
  • Зазвичай сердечка курей смажать на мангалі, нанизавши на дерев’яні шпажки і виклавши на сітку або решітку. Якщо використовуються металеві шампури, вони не повинні бути великими. Просто на решітці, без нанизування на дерев’яні палички, приготувати сердечка буде складно, так як вони маленькі і можуть провалюватися між прутами. Проте якщо у вас сітка з дрібними отворами, ви можете посмажити на ній курячі сердечка за тим же принципом, що і шашлики з цих субпродуктів.

Рецептів приготування сердець курей на вугіллі існує досить багато, проте основна їх відмінність полягає в складі маринаду.

Маринад для курячих сердечок

Курячі сердечка складаються з щільної м’язової тканини. Якщо перед смаженням на вугіллі їх не замаринувати, то вони стануть більш жорсткими, ніж сирими. Для отримання з цього субпродукту соковитих і м’яких страв його зазвичай маринують. Від складу використаного маринаду безпосередньо залежить смак готової страви.

Найбільш придатними для курячих сердець вважаються маринади, у складі яких є сметана або майонез. Непогано зарекомендували себе склади на основі соєвого соусу, лимонного соку, пива та мінеральної води. Поціновувачі страв з субпродуктів в оцті намагаються не замочувати, вважаючи його агресивним продуктом.

Бажаючи замаринувати серця курей так, щоб вони вийшли м’якими і соковитими, можна скористатися популярними рецептами соусу для замочування цих субпродуктів.

Лимонно-часниковий маринад. Лимон помийте, розріжте навпіл і вичавіть з нього сік. Додайте до нього 2-3 столові ложки оливкової або іншої рослинної олії (краще рафінованої). Очистіть 5 зубчиків часнику, пропустіть їх через спеціальний прес, додайте до лимонно-олійної суміші. Додайте пару чайних ложок прованських трав, трохи солі і перцю, збийте вінчиком. Покладіть в маринад курячі сердечка (не більше кілограма), перемішайте руками і залиште на 2 години.

Пивний маринад. На кілограм субпродуктів візьміть склянку світлого пива, сік одного лимона і столову ложку готової гірчиці. Збийте продукти віночком, перетворивши в однорідну масу. За смаком додайте сіль і спеції. Велику цибулину звільніть від лушпиння, наріжте півкільцями, помніть руками, щоб виділився сік. Покладіть цибулю в соус разом з сердечками, перемішайте. Приберіть в холодильник на пару годин, щоб субпродукти встигли промаринуватися.

Соєвий маринад з медом і бальзамічним оцтом. Влийте В миску по три столові ложки соєвого соусу і бальзамічного оцту. До них додайте півтори столові ложки розтопленого до рідкого стану меду, спеції і прянощі за смаком. Розмішайте продукти віночком. В отриманій суміші вдасться замаринувати 0,5 кг сердечок. Тримати їх в маринаді потрібно 2 години.

Не використовуйте для маринування курячих субпродуктів алюмінієві ємності. Цей матеріал вступає в реакцію з кислотами, наявними в маринаді, в результаті чого утворюються шкідливі речовини. Краще використовувати для маринування емальований, скляний або керамічний посуд, а також контейнери з харчового пластику, щільні пакети.

Простий рецепт курячих сердечок на решітці

Склад:

  • курячі сердечка – 1,5-2 кг;
  • сметана або майонез – 0,25 л;
  • соєвий соус – 100 мл;
  • ріпчаста цибуля – 0,25 кг;
  • сіль, приправа для курячого м’яса – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Курячі сердечка очистіть від згустків крові, зріжте з них зайвий жир, фрагменти судин. Промийте субпродукти, промокніть кухонним рушником.
  • У миску покладіть сметану, додайте до неї соєвий соус, збовтайте продукти віночком або вилкою.
  • Покладіть в миску з сумішшю підготовлені субпродукти. Перемішайте руками, щоб соус покрив всі сердечка.
  • Очищену від лушпиння цибулю поріжте півкільцями і придушіть руками, щоб виділився сік.
  • Покладіть цибулю в миску з іншими продуктами, додайте спеції і сіль, перемішайте ще раз. Залиште на 2 години в прохолодному місці.
  • Викладіть сердечка на решітку з дрібними клітинками. Якщо клітинки великі, можете постелити на решітку фольгу і зробити в ній часті отвори.
  • Закрийте решітку, покладіть її на мангал. Смажте сердечка над вугіллям 15-20 хвилин, час від часу перевертаючи решітку.

При подачі до столу курячі сердечка, приготовані за цим рецептом, можна доповнити маринованою цибулею і томатним соусом.

Шашлик з курячих сердечок

Склад:

  • курячі сердечка – 1 кг;
  • соєвий соус – 150 мл;
  • томатна паста – 60 мл;
  • оливкова або соняшникова рафінована олія – 50 мл;
  • чорний мелений перець – за смаком.

Спосіб приготування:

  • У миску покладіть томатну пасту, додайте до неї олію, добре перемішайте. Влийте соєвий соус, всипте трохи перцю. Збийте продукти віночком.
  • Покладіть в соус вимиті і очищені від кров’яних згустків курячі сердечка. Залиште їх маринуватися протягом 2 годин.
  • Нанизайте серця курей на металеві шампури невеликого розміру.
  • Покладіть шампури на мангал.
  • Смажте сердечка над розжареним вугіллям, перевертаючи їх через кожні дві хвилини, щоб вони не підгоріли.

Овочі, приготовані на грилі, стануть чудовим доповненням до посмажених за даним рецептом сердечок курей.

Шашлик з курячих сердечок на шпажках

Склад:

  • курячі сердечка – 1 кг;
  • лимонний сік – 10 мл;
  • біле сухе вино – 100 мл;
  • часник – 4 зубчики;
  • соєвий соус – 80 мл;
  • рафінована рослинна олія – 40 мл;
  • суміш перців – за смаком.

Спосіб приготування:

  • Часник пропустіть через спеціальний прес, додайте до нього рідкі інгредієнти і суміш перців. Ретельно перемішайте продукти.
  • Покладіть в маринад підготовлені сердечка і залиште в ньому на 2 години.
  • Дерев’яні шпажки покладіть в ємність з чистою водою за 20 хвилин до вилучення сердечок з маринаду.
  • Нанизайте сердечка на дерев’яні шпажки, покладіть їх на решітку мангалу.
  • Готуйте шашлик 15 хвилин, періодично перевертаючи шпажки.

До столу приготований за цим рецептом шашлик подають, не знімаючи зі шпажок. На кожній шпажці виявиться по одній порції.

Якщо знати, як правильно приготувати курячі сердечка на вугіллі, вони вийдуть м’якими і соковитими. Не виключено, що вони сподобаються вам навіть більше набридлого м’ясного шашлику.


Написати коментар