Коли збирати печериці


Коли збирати печериціЗвичайно, простіше сходити на ринок і купити стільки печериць, скільки можна забрати. Адже ці гриби є у продажу круглий рік. Тому що вони прекрасно розмножуються в неволі, якщо так можна висловитися про гриби…

Адже печериці дуже плодовиті гриби. В пластинках одного гриба міститься до шістнадцяти мільярдів суперечка, кожна з яких може дати життя новій грибниці.

Але ці поширені гриби не тільки їстівні, але і корисні.

  • Свіжі гриби містять 4,88% білків, 1,11% вуглеводів. А також у них є калій, сірка, фосфор, магній, натрій, кальцій, хлор.
  • Багато в грибах і вітамінів D і РР, а також є вітаміни В1, В2, В3, В6, В12, А і С.
  • В печерицях є ферменти, що розщеплюють білки, жири і вуглеводи, завдяки яким краще засвоюється їжа.
  • Печериці використовують у дієтичному харчуванні з-за їх низькій калорійності.
  • шампиньоне виявлений нетоксичний антибіотик компестрин, який гнітюче діє на тифозну паличку, золотистий стафілокок.
  • Де ростуть печериці

    Дуже важко знайти місця, де печериці не приживаються. Напевно, це густі лісові хащі.

    А інші місця цілком підходять для зростання цих грибів. Печериці ростуть і в низинних лісах, і в гірських. З’являються в садах, на луках і городах. Зустрічаються в пустелях і напівпустелях.



    Але найчастіше печериці люблять селитися на гнойових купах, звалищах, причому не тільки гнойових, але і побутових. Часто їх можна зустріти біля людського житла, особливо якщо люди тримають худобу. Вже дуже до смаку доводиться печерицям удобрена гноєм грунт!

    Іноді печериці виростають прямо з-під асфальту! Навіть дивно – як такий тендітний гриб зміг розвалити міцне покриття?

    Печериці люблять ховатися і під пухким родючим шаром грунту. Досить побачити горбок – зі щілиною з одного боку – відколупнути пласт, а там… ціла сімейка печериць. Ось тоді й інші горбки варто пошукати. Дивись, і наповниться кошик!

    Печериці поділяються на три основних види: звичайний, лісовий і луговий. Кожен з них лише трохи відрізняється один від одного зовнішнім виглядом. Але всіх їх об’єднує біла м’ясиста шовковиста або луската капелюшок, іноді розовеющая на повітрі, коротка щільна ніжка. Платівки під капелюшком у молодих особин світлі, ніжно-рожеві. З ростом грибів вони буріють, а у старих грибів забарвлюються в чорно-бурий колір. Найчастіше печериці видають легкий запах анісу.

    Вигляд молодих печериць відрізняється від старих. Молоденькі печериці мають напівкулясту капелюшок, як би сросшуюся з ніжкою. З часом плівка, що з’єднує краї капелюшки з ніжкою, розривається, залишаючи на ніжці тонке перепончатое кільце, а капелюшок розпрямляється і стає більш пологою.

    Коли збирають печериці

    В південних районах, де рано починає пригрівати сонце, печериці з’являються вже ранньою навесні – у квітні—травні. Головна умова – щоб було тепло і волого. А от у північних районах ці гриби можуть з’явитися тільки в липні—серпні – під час другого шару грибів.

    Печериця польовий збирають з травня по жовтень. Його можна зустріти на галявинах, узліссях, вздовж доріг, а також на луках.

    Печериця лісовий – єдиний представник цього виду, якого можна зустріти тільки в лісі. Він з’являється вже в липні і зростає до жовтня. Але найбільш плідний час для збору цього виду печериць – серпень— вересень. Печериця лісовий трохи відрізняється від своїх побратимів кольором капелюшки. Вона у нього світло-коричневого кольору з темними лусочками.

    Печериця луговий з’являється в травні і зростає до жовтня. Його можна зустріти в заростях трави в садах і парках.

    Що повинні знати початківці грибники

  • Печериці можна варити, смажити, маринувати і консервувати.
  • Печериці можна збирати вздовж доріг та на звалищах побутових відходів, так як токсичні речовини із зовнішнього середовища легко вбираються грибами і можуть послужити приводом для отруєння.
  • З цієї ж причини збирають молоді грибочки, у яких ще опукла капелюшок не відокремилася від ніжки або гриби ще з блідо-рожевими пластинками.
  • Печериця можна сплутати з неїстівним шампіньйоном рыжеющим, у якого м’якоть на зламі рудіє. Від печериці рыжеющего виходить неприємний запах карболки.
  • Початківці грибники можуть сплутати печериця з блідою поганкою. Відмінність блідої поганки від печериці – відсутність рожевих пластинок, а також клубневидное потовщення біля основи ніжки, якого у печериці немає.
  • загрузка...
    Написати коментар